Mikhail Grigorenko Foto: Bildbyrån

Ryska laget vann mot Tjeckien efter avgörande i slutsekunderna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev exakt lika spännande som alla hoppats på när ryska VM-laget och Tjeckien inledde turneringen.

Det var inte förrän 19 sekunder återstod som Michail Grigorenko kunde sätta avgörande 4-3 för det ryska laget.

– Det är förvånande att de spelar så bra så tidigt i turneringen. Ryssarna imponerar, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

Två lag som har siktet satt mot medalj i VM möttes direkt. Där var det ryska laget som inledde målskyttet. Efter ett fint powerplay där de fick Tjeckien att bli stillastående kunde Anton Burdasov med ett distinkt skott i vänstra krysset sätta 1-0.

Tjeckien skulle kvittera fem minuter senare när Michael Spacek assisterade till Jakub Flek i en spelvändning.

I inledningen av andra perioden skulle Tjeckien få chansen att ta ledningen i powerplay. Men istället för ett tjeckiskt mål skulle Vladislav Kamenev ta tillvara på ett misstag av Jakub Vrana, vända på spelet, och hitta en fri Artyom Sjvets-Rogovoi framför mål som kunde göra 2-1 till ryssarna.

Vrana skulle revanschera sig snabbt. Två minuter senare kom han efter en fin långpass från Dominik Kubalik fri, och kvitterade till 2-2.

Ännu ett kostsamt misstag av Tjeckien i tredje

I den tredje perioden skulle det komma ännu ett kostsamt misstag från tjeckerna. En tappad puck bakom eget mål resulterade i att Alexander Barabanov fick en enorm yta framför mål, och kunde ta sin tid innan han pricksköt in 3-2.

Då började ryska laget fokusera på defensiven med 15 minuter kvar, och gjorde det väldigt svårt för Tjeckien att skapa heta målchanser.

Men med några minuter kvar fick Tjeckien chansen i powerplay. En chans de tog. Dominik Kubalik sköt, pucken studsade på försvarare, och tog sig in i mål.

Men kvitteringen skulle inte spela någon roll. Efter en miss i uppspelet från tjeckerna, där de gav bort pucken i samband med ett byte, kunde Michail Grigorenko få öppen yta på vänsterkanten. Och där gjorde han inget misstag när han hittade bortre krysset, och satte matchavgörande 4-3.

– Ryssarna är dominanta stora delar av matchen men tjeckerna kommer upp då och då, säger SVT Sports expert Kim Martin.

– Det är bara att skaka av sig det här och vara redo i morgon. Det är en kort turnering så det gäller att vara på tårna, säger Kubalik efter matchen.

Italien utklassat av Tyskland

I eftermiddagens andra match, den mellan Tyskland och Italien, var det inte en lika jämn historia. Tyskland dominerade tillställningen redan i första perioden, men det var trots allt 2-2 efter 20 spelade minuter. I den andra perioden rann det emellertid iväg. Tobias Rieder inledde med att på ett elegant sätt från dålig vinkel sätta 3-2 i krysset fyra minuter in i perioden. Och 14 minuter senare var det hela 7-2, vilket även var ställningen efter två perioder. Då var skottstatistiken förkrossande 38-10 till Tyskland. Till slut blev det 9-4, och 52-14 i skott på mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.