Washington Capitals Alexander Ovetjkin var glödhet i den tredje finalmatchen i Stanley Cup Foto: TT

Ryska stjärnor bakom Washingtonseger

Ryska stjärnorna Alexander Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov såg till att Washington vann andra raka mot Vegas. De gjorde varsitt mål när Washington vann med 3–1 över Vegas och tog ledningen med 2–1 i finalserien.

– Så skönt att vi kunde ge fansen vinst, säger Nicklas Bäckström till SVT Sport.

Stämningen var elektrisk i Capital One Arena i huvudstaden.

Det var första gången på 20 år som Washington spelade en Stanley Cup-final på hemmaplan och efter flera säsonger av besvikelse, speciellt under Alexander Ovetjkins och Nicklas Bäckströms era, var förväntningarna bland drygt 18 000 hemmasupportrar minst sagt förväntansfulla.

– Det var jättekul faktiskt. Fansen har sett fram emot det här länge och vi också. Så skönt att vi kunde ge dem vinst här i första, säger Nicklas Bäckström till SVT Sport.

Glödhet målmaskin

Ryska superstjärnan och målmaskinen Alexander Ovetjkin visade direkt att han var glödhet.

Efter dryga minuten spelades han fram av Jevgenij Kuznetsov i två mot ett-läge, men Vegasmålvakten Marc-André Fleury rånade Ovetjkin på ett ledningsmål när han fick upp armen efter en snabb sidledsförflyttning.

– Jättebra han kommer ut flygande och otroligt imponerande att se. Gav oss ledningen också, så det var ett otroligt viktigt mål.

I början av andra perioden slog han in en retur med en backhand sedan Fleury som gjort flera räddningar till slut fick kapitulera. Det var ryssens 14:e mål i slutspelet.

Jevgenij Kuznetsov skadade armen i den förra finalen och var ett osäkert kort.

Men ryssen kom till spel och sköt 2–0-målet.

Svenskarna poänglösa

Vegasbacken Shea Theodores klubba gick sönder vid offensiv blålinje och i en snabb kontring kunde Kuznetsov överlista Fleury.

Washington tog greppet både spelmässigt och målmässigt i mittperioden och medan hemmalaget förvaltade sina chanser brände skrällaget Vegas sina.

Förstakedjan med svenske målkungen William Karlsson, Jonathan Marchessault och Reilly Smith blev mållösa för andra finalen i rad.

Det blev också den första finalen utan svenskpoäng. Närmast var Nicklas Bäckström som hade en styrning utanför i bra läge i första perioden.

– Inget vidare men det gör inget för vi vann ändå, säger Backström om sin egen insats.

Vegas bjöds dock in i matchen i början av tredje perioden när hemmamålvakten Braden Holtby missade bakom eget mål, störd av förre Skellefteåforwarden Pierre-Edouard Bellemare, och tjecken Tomas Nosek kunde slå pucken i öppet mål.

Men Devante Smith-Pelly släckte gästernas hopp efter bortaslarv med sitt 3–1-mål efter 13.53.

Washington leder nu 2–1 i matcher och den fjärde finalen spelas natten till tisdag i Washington.