Rihards Bukarts hjälps av isen. Foto: SVT

Ryssland kvartsfinalklart – lettisk ilska efter dubbla skador

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har säkrat avancemang till kvartsfinal efter dagens 3-1-vinst mot Lettland.
Segern till trots var det de ryska tacklingarna från Dmitrij Orlov och Nikita Zadorov, som tvingade två letter att avbryta matchen, som väckte mest uppmärksamhet.

Ryssland fick en tuffare match än väntat mot Lettland under lördagseftermiddagen i den femte gruppspelsmatchen.

Lettland tog till och med ledningen i matchen när Oskars Cibulskis satte 1-0 i den första perioden.

Men ryssarna repade sig och gjorde tre mål på drygt tio minuter i den andra perioden när Dmitrij Orlov, Nikita Gusev och Nikita Kutjerov i den ordningen vände underläge till 3-1. Fler mål blev det inte.

Dubbla skador

Därefter drabbades Lettland av två tunga forwardsskador på Oskars Batna och Rihards Bukarts. Detta efter tacklingar från Nikita Zadorov och Dmitrij Orlov.

Orlov klarade sig helt utan straff medan landsmannen fick 2+10 för boarding.

SVT:s expert Sam Hallam redogjorde för hur han såg på situationerna.

– Letten vet ju att han kommer där. Så någonstans stoppar han fram huvudet. För mig är det 50-50, den är svår. Möjligtvis kommer armbågen upp lite, men det är inte en klassisk blindside där spelaren är helt omedveten om att han kommer bli tacklad. Jag hoppas den blir granskad, men att den blir granskad betyder inte att det behöver bli en avstängning, säger Hallam om Orlovs tackling.

Klart för kvartsfinal

Om Zadorovs tackling var Sam Hallam mer inne på att den inte var helt ren.

– Ryssen behöver visa lite större respekt. Letten måste gå efter pucken. Han ser att han har dålig balans och är en halvmeter från sargen. Som motspelare visa respekt. Han fick 2+10, han hade kunnat få en femma lika gärna och kanske fått en avstängning, kommenterar Hallam.

Segern innebär att Ryssland redan nu, med två gruppspelsmatcher kvar, är klar för kvartsfinal.

VM
Lettland logo

Lettland

1 - 3

Ryssland logo

Ryssland

1-0, 0-3, 0-0
Bratislava
Publik: 9084

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer