Ryssland tog bronset efter straffar

Ryssland vann bronsmatchen i VM efter en gastkramade avslutning på matchen mot Tjeckien. Nikita Gusev blev matchvinnare med sin straff i straffläggningen.

– Vår målvakt var bäst i laget idag. Han gjorde fantastiska räddningar, sa ryske forwarden Ilja Kovaltjuk.

Straffar avgjorde efter 2-2 under ordinarie tid och en mållös sudden death. Efter rena skjutövningen i matchen där Tjeckien vann skotten med hela 50-31, var det just prickskytte i form av straffar som avgjorde efter en sanslös förlängning där, det i 3 mot 3 -spelet, bjöds på massor av chanser.

Ishockey-VM

”Det böljar fram och tillbaks, jag tror inte mina ögon”, utbrast Jonas Andersson efter de gastkramande slutminuterna i förlängningen i bronsmatchen.

Med en minut kvar av förlängningen så hade bland annat Nikita Gusev helt öppet mål men sköt utanför. Med bara två sekunder kvar svarade ryske målvakten Andrei Vasilevsky för en av många fantomräddningar och det blev inga mål utan straffarna avgjorde fördelningen av bronsmedaljer.

En av de ryssar som satte sin straff var veteranen Ilja Kovaltjuk.

– Vi har så många skickliga spelare så det var kul. Vi nådde inte ända fram men vi drar lärdom av det, sa han om Rysslands VM, till SVT Sport.

Tjeckerna hungrigast

Många trodde nog att det skulle vara tjeckerna som skulle vara mest taggade på att spela hem ett brons. Och till en början såg det faktiskt ut så. De inledde piggt men ganska snart tog Ryssland över och skapade en mängd chanser. Men Simon Hrubec, normalt spelandes i inhemska Trinec, i tjeckiska målet spelade bra.

Men tjeckerna kom tillbaka och tog över spelet och då kom enligt idrottens logik målet i andra kassen. Ryssen Sergatjov slängde in en puck mest på chans men Grigorenkos lätta styrning förde pucken i mål bakom Hrubec.

Ursäkta ordvitsen men mindre än en minut efter Rysslands 1-0 kom en replik av tjeckerna genom Michal Repik. 41 sekunder efter ledningsmålet stack Repik själv och fick en genomskärarpass, och helt ren med ryske målvakten satte han 1-1.

Efter målen ökade tempot i matchen betydligt med bra möjligheter åt båda hållen och mest tändes Tjeckien... 2-1 kom med minuten kvar av första perioden när Jan Kovar svarade för en öppnade passning till Domik Kubalik, som den gångna säsongen i schweiziska HC Ambrì-Piotta gjorde hela 57 poäng på 50 matcher.

Vasilevsky stängde igen

Kvitteringen kom direkt i inledningen av mittperioden. Spelgeniet Nikita Gusev hittade Artyom Anisimov.

Resten av mittperioden gick till Ryssland på poäng men trots många härliga spelkombinationer och härligt anfallsspel blev det inga mål. Det påminde en del om semifinalen mot Finland där ryssarna var märkligt impotenta när det kom till den där sista biten – att få pucken i nät.

I sista perioden stod matchen och vägde länge där tjeckerna på nytt ville mest, de åkte mer skridskor och var mer aggressiva, och pressade ryssarna.

Tjeckien hade två jättechanser med minuten kvar av ordinarie tid,  först Faksa och sedan Hronek, men en strålande Andrei Vasilevsky i det ryska målet stängde igen.

”Hur gör han, det är otroliga räddningar”, sa Sam Hallam i SVT:s studio om ryske burväktarens insatser i slutet av matchen.