Ryskt jubel efter mål. Foto: Bildbyrån.

Magisk hockey när Ryssland slog ut USA

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland mot USA – mellan de två nationerna finns en maktkamp som när den gestaltas i en kvartsfinal i ishockey kan bli helt fantastisk. I en välspelad kvartsfinal lagen emellan var det drömmål i massor och dramatik in till sista stund. Favorittippade Ryssland vann med 4-3.

– Jag är helt slut, vilken otroligt bra hockeymatch, sa SVT:s expert Staffan Kronwall.

Obesegrade efter sju gruppspelsmatcher, Ryssland gällde som favoriter mot USA. Poängkungen Nikita Gusev behövde bara drygt en minut för att ge ryssarna ledningen. En minut senare var man nära på att utöka till 2-0 via ett anfall som med sin elegans satte standard för matchen.

– Den där passen är helt omänsklig, sa Staffan Kronwall och han hann knappt avsluta meningen innan nya målchanser dök upp. 2-0 kom kort därefter i powerplay, ett skott i krysset från Michail Sergatjov. Svenske domaren Tobias Björk videogranskade målet, som snabbt godkändes. Då kändes det som att Ryssland skulle ta en storseger.

Ishockey-VM

– USA vet inte vem de ska markera till slut, de krymper ihop och deras försvarsfyra står så tätt i boxen att Sergatjov insåg att det bara var att drämma till, sa Kronwall.

Mittenperioden gick till USA

I den andra perioden passerade lagen 50 avslut sammanlagt och den med rätta haussade målvakten i Ryssland, 24-årige Andrej Vasilevskij, fick jobba. Han kunde inte hålla tätt när Brady Skjei gjorde USA:s första reducering, 2-1.

Avståndet ökade när Kirill Kaprizov gjorde 3-1 i tredje periodens första minut.

– Skolboksexempel, det är direkt ifrån facit, sa Staffan Kronwall om det ryska anfallet.

”Så hög klass”

USA reducerade på nytt, direkt därpå, men knappt minuten senare utökade Mikhail Grigorenko, 4-2.

– Det är så hög klass hela vägen, till hur Ryssland vinner pucken, till Malkins backhandpass, till avslutet från Mihail Grigorenko, sa SVT:s expert Sam Hallam samtidigt som reprismaskinen fick jobba för att visa alla tre mål som kommit på en handfull minuter i den tredje perioden.

– Det är magiskt bra hockey vi får se, fortsatte Sam Hallam.

USA tog ut målvakten och reducerade till 4-3 med tre minuter kvar av ordinarie matchtid, och man fick en kvitteringschans i matchens sista sekund efter en onödig rysk icing, men det blev inget drömlikt avslut för USA. Ryssland vann maktkampen och avancerar vidare till semifinal. De favorittippade ryssarna har nu vunnit samtliga åtta matcher de spelat i årets VM-turnering.

– I en sådan här match måste vi spela för tillsammans. Vi var inte alls pressade, men det var en bra match mot ett bra lag, sa Jevgenij Kuznetsov till SVT Sport.

Gusev med tre nya poäng

NHL:s poängligavinnare Nikita Gusev levererar även i VM och gjorde ett mål och en assist.

– Han bryter mönstret mot moderna hockeyspelare. Han lugnar tempot och får motståndaren att nästa stå still. Han kan få det att se ut som att han ska skjuta, men så i sista läget kommer passningen, sa Sam Hallam om Nikita Gusev, som ser ut att göra upp med svenske William Nylander och landsmannen Nikita Kutjerov om att bli VM:s poängligavinnare.  

VM

Ryssland logo

Ryssland

4 - 3

USA logo

USA

2-0, 0-1, 2-2
Bratislava
Publik: 9085

Första perioden

  • 1-0MålGusev (Sergachev/Kucherov)
    01:07
  • 2-0MålSergachev (Gusev) PP1
    15:47

Andra perioden

  • 02:22
    2-1MålSkjei (Kane/Gaudreau)

Tredje perioden

  • 3-1MålKaprizov (Gusev/Sergachev)
    01:31
  • 05:53
    3-2MålHanifin (Hughes)
  • 4-2MålGrigorenko (Malkin/Dadonov)
    07:02
  • 17:10
    4-3MålDeBrincat (Kane/Hughes)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet