Las Vegas Golden Knights. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så formas nya NHL-laget

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste dagarna kommer ett nytt NHL-lag att växa fram. Det handlar om NHL:s 31:a lag, från spelstaden Las Vegas. Tre svenska världsmästare finns bland de blågula spelare som ryktas kunna hamna i Vegas Golden Knights.

Det är 17 år sedan NHL senast utökades. Då, till säsongen 2000–01, gjorde Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild entré i ligan som då blev 30 klubbar stor.

Nu är det dags för Vegas Golden Knights att bli lag 31.

Natten till den 22 juni kommer Vegas Golden Knights spelartrupp att offentliggöras i samband med årliga NHL Awards i Las Vegas.

Laget får plocka en spelare från varje lag i NHL i en så kallad expansionsdraft.

Tre spelare som var med och tog VM-guld med Tre Kronor i maj ryktas kunna hamna i det nya laget – Marcus Krüger, Chicago, Oscar Lindberg, NY Rangers, och Jonas Brodin, Minnesota.

Deadline på lördag

På lördagskvällen klockan 23 är det deadline för de andra NHL-klubbarna att anmäla till ligan vilka spelare de vill skydda och vilka som ska lämnas tillgängliga för Vegas Golden Knights. En lista som blir offentliggjord på söndag. Därifrån kommer den nya klubben att ha hundratals spelare att välja mellan.

Vegas har 72 timmar på sig innan de sent på kvällen den 20 juni ska anmäla till NHL vilka val de gjort och kvällen efter – natten till den 22 juni svensk tid – ska allt offentliggöras.

Låtsasdrafter

Organisationen i den nya klubben, med general managern George McPhee (tidigare i Washington) i spetsen, har jobbat hårt för att förbereda sig för expansionsdraften. Klubbens scouter har fått varsitt NHL-lag tilldelat där de följt spelare för spelare, gissat vilka som kommer att bli tillgängliga och gjort minst sex låtsasdrafter.

– Vi känner till spelarna mycket bättre nu än vi gjorde i september, så det har gjorts förändringar på olika positioner. De spelare vi tror kommer att skyddas har också förändrats efter hur de har presterat, säger McPhee till tidningen Las Vegas Sun.

För Vegas handlar det om att göra smarta, långsiktiga val så att laget kan utmana om tre-fyra år, men ändå hålla en tillräckligt bra nivå direkt.

Laget har tre spelare under kontrakt i dagsläget. Ryske stjärnan Vadim Sjipatjov, 30, från SKA St Petersburg väntas bli en av toppcentrarna i laget. De två andra, kanadensiske centern Reid Duke, 21, och tjeckiske forwarden Tomas Hyka, 24, förväntas få börja i farmarlaget Chicago Wolves.

Så funkar draften

Här är de viktigaste punkterna för de andra lagen när det gäller att skydda spelare:

+ Klubbarna får skydda en målvakt, tre backar och sju forwards eller en målvakt och åtta utespelare.

+ Spelare som har en ”no trade”-klausul – som exempelvis stjärnorna Sidney Crosby, Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist – i sitt kontrakt måste med automatik skyddas.

+ Spelare som har gjort högst två säsonger i NHL/AHL och alla draftade spelare som ännu inte skrivit kontrakt undantas.

Det här gäller för Vegas Golden Knights:

+ En spelare ska plockas från varje NHL-klubb.

+ Laget måste välja totalt minst tre målvakter, nio backar och 14 forwards. Minst 20 av spelarna måste ha kontrakt för säsongen 2017–18.

+ Den totala lönesumman för valda spelare måste överstiga 60 procent av lönetaket. Den exakta summan för nästa säsong är inte fastslagen men väntas hamna någonstans mellan årets 73 och 76 miljoner dollar (motsvarande 636 och 663 miljoner kronor).

De kan hamna i Vegas

Så här skulle en startuppställning kunna se ut i Las Vegas:

Målvakt: Marc-Andre Fleury, Pittsburgh.

Backpar: Sami Vatanen, Anaheim, Calvin de Haan, NY Islanders.

Kedja: Lee Stempniak, Carolina, Alex Killorn, Tampa Bay, Jason Zucher, Minnesota.

Svenskar: Överflödets förbannelse gör att flera bra svenska spelare riskerar att inte få plats bland de som skyddas i sina nuvarande lag. Bland profiler som nämns ligga i den riskzonen finns bland annat backen Jonas Brodin, Minnesota, forwardsspelarna Oscar Lindberg, NY Rangers och Marcus Krüger, Chicago – alla VM-guldspelare i Köln. Finalcentern Calle Järnkrok, Nashville, och Jakob Silfverberg, Anaheim, finns också bland de svenskar som skulle kunna lämnas oskyddade och då är heta alternativ för Vegas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.