Så ska förbundet få stopp på hjärnskakningarna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet har inlett ett projekt för att utreda problematiken med hjärnskakningar och huvudtacklingar i svensk hockey.

Projektet ska undersöka problematiken inom svensk hockey i stort, men framför allt inom ungdomshockeyn.

– Vi ska se över bland annat spelformer som gör att spelarna är mer redo när de tar steget upp på helplan, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska ishockeyförbundet.

I samband med årets TV-puckturnering råkade en spelare ut för en otäck skada och blev liggande på isen och fick föras med ambulans från arenan.

Spelaren klarade sig utan men, men tacklingen lyfte problematiken med hjärnskador på spelare i unga år i SVT:s sändning från TV-pucken.

Anders Wahlström, Barn- och ungdomsansvarig i Svenska ishockeyförbundet, berättade att förbundet har inlett ett projekt för att se över problematiken med hjärnskador och huvudtacklingar inom svensk ishockey.

– I samband med det så kommer vi att se över hur ungdomshockeyn ska spelas, det finns tecken som tyder på att vi släpper upp ungdomslagen på helplan för tidigt. Vi ska se över bland annat spelformer som gör att spelarna är mer redo när de tar steget upp på helplan. Utredningen får visa när tacklingar ska införas, säger han.

Kan minska dramatiskt

Inom svensk pojkhockey införs tacklingar när spelarna är 11 till 12 år (U12). Utredningar från Kanada visar att om man höjer åldern för när tacklingar införs kan minska antalet hjärnskakningar dramatiskt.

I provinsen Alberta i Kanada höjde man ålder till U14 (13-14 år), och fick en minskning av hjärnskakningar med 64 procent första året utan tacklingar enligt en studie presenterad i tidskriften British journal of Sports medicine.

– Vi följer arbetet både i Kanada och USA mycket nära. Ibland kan det vara bra att låta andra nationer gå före i ett sånt här arbete och införa det när man ser om det ger de positiva effekter man vill, säger Anders Wahlström.

”Ha en enorm respekt”

SVT:s expert Maria Rooth vill att man agerar direkt.

– Det går inte att vänta måste utan det göras nu. Det måste implementeras i ledarutbildningarna, och det kan göras i morgon, det handlar inte om kostnader. Vi måste förklara för de yngre spelarna hur man behandlar varandra, att man måste ha en enorm respekt. Huvudet är ju det viktigaste man har.

Anders Wahlström håller med Maria Rooth om att mycket handlar om en ledarfråga.

– Ledarskapet är viktigt för att få bort de onödiga smällarna. Det är också viktigt med utbildning för att lära spelarna hur man rör sig på isen, för att kunna positionera sig rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.