Sverige är illa ute i ishockey-VM. Foto: Bildbyrån

Så ska Sverige ta sig vidare i ishockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor har inte missat slutspel sedan det nuvarande formatet infördes 1992.

Nu har man kniven mot strupen och två segrar av två möjliga behövs för avancemang.

– Det kommer att bli en nagelbitare, säger SVT Sports expert Nils Ekman.

Efter segern mot Storbritannien väntar Slovakien på söndag, och på måndag spelar man sin sista gruppspelsmatch mot det ryska laget.

Två matcher återstår alltså och läget är ungefär som följer: Två segrar lär räcka för avancemang, annars lär det inte gå.

Ishockey-VM

Just nu står Sverige på sex poäng och de tog man genom en 7-0-seger mot Schweiz och 4-1 mot Storbritannien.

– Det kommer att bli en nagelbitare, men jag tror Sverige kommer ta de sex poäng som finns kvar att spela om och att Sverige hinner ifatt Slovakien, säger Ekman.

1985 senast man missade

De fyra bästa i varje grupp går vidare och de senaste fem mästerskapen har gruppfyrorna haft från 10 till 14 poäng. Snittpoängen för fyrorna under de mästerskapen är 11,8.

Senast Sverige slutade utanför de åtta främsta i ett ishockey-VM var 1937, men formaten och antalet deltagande länder har varierat.

1985 var senast man inte tog sig vidare från ett inledande gruppspel och sedan det nuvarande formatet med två grupper infördes 1992 har Tre Kronor aldrig missat att gå vidare från gruppen.

KLIPP: Höjdpunkter: Sverige-Tjeckien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet