Foto: SVT

Sämst i Sverige statistiskt

Publicerad
Sveriges sämsta hockeylag är Svenstaviks hockeyklubb om man tittar rent statistiskt, men trots det så finns det en glädje och passion i klubben som övervinner alla förluster.

Svenstavik, sex mil söder om Östersund har inte haft ett a-lag i hockey på flera år, men till den här säsongen valde man att satsa på ett lag för att försöka få igång med hockeyn i området igen och locka ungdomar att fortsätta med hockey högre upp i åldrarna.

– När vi gör mål så ser vi hur barnen hurrar och skriker rakt ut. Och så står de och vill klappa om oss vid periodpauserna, så de ser ju verkligen upp till oss, säger Lennart Olofsson som är spelande tränare i SHK.

190 insläppta mål

Svenstavik spelar i den lägsta divisionen som finns i Jämtland, division 2. En alldelens för bra serie egentligen men det fanns inget val, och ser man till tabellen ligger man sist och har på åtta matcher släppt in ofattbara 190 mål, ett snitt på över 23 mål/match, sämst av alla Sveriges hockeylag.

– Vi har ju varit förberedd på att vi kommer få det svårt och att vi kommer släppa in många mål så vi går in med inställningen att ha kul, inte bli sur och grinig på de andra lagen utan skapa en god stämning, säger Lennart Olofsson.

På tisdagskvällen mötte man Nälden hemma och Anton Öst fick vakta målet för SHK.

– Vi har ju bara kul, man gör de bästa man kan där bak men man vet ju att de inte räcker till, säger Anton Öst målvakt i SHK.

Vaktmästaren coachar

Kvällen till ära fick vaktmästaren i ishallen gå in som coach då Lennart är spelande tränare.

– Jag får se hur spelet ser ut sen får jag coacha efter hur det ser ut, försöka få dem på rätt positioner, säger Bert-Åke Göransson.

Målet var att släppa in under 20 mål, men det började dåligt. Redan efter 10 sekunder gjorde Nälden 1-0.

Efter två perioder stod det 9-0 till Nälden. Svenstavik var nära att skapa måljubel hos de 100 personer som var på matchen men ribban stod i vägen.

– Det är ju kanonbra för de små knattarna att Svenstavik har ett lag, då har de någon att se upp till  säger Kenneth Martinsson som såg matchen på plats.

Bästa resultatet för året

I sista perioden rann siffrorna iväg och stannade vid 16-0 till Nälden och en förkrossande skottstatistik på 76-8, men det är ändå bästa resultatet för Svenstavik i år.

– Det blir lägre och lägre siffror för varje match och vi har mer puck och mer skott så vi blir bättre, säger Lennart Olofsson.

I och med tisdagens match mot Nälden har man alltså släppt in 206 mål på nio matcher.

Vad ska du säga till grabbarna nu efter matchen?

– Att det var bra lirat och det blir träning på torsdag, säger Lennart Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer