Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Söderberg, till vänster, och Sara Grahn. Foto: Bildbyrån

Sara Grahn om tuffa konkurrensen: ”Hon är roligare att se på”

Uppdaterad
Publicerad

VM inleds om en dryg vecka.

Då är Sara Grahn, 34, tillbaka i damkronorna efter fjolårets oväntade petning.

Konkurrensen på målvaktspositionen är dock tuffare än på länge.

– Jag ska ge allt för att spela någon match, säger Grahn till SVT Sport.

Petningen till VM ifjol kom som en chock för rutinerade målvakten Sara Grahn. Nobben har tagit hårt på henne.

– Jag skulle inte ljuga om jag sa att den har varit jobbig så klart. Den är nog jobbigare än vad jag har velat säga utåt. Man får handskas med nya grejer och lära sig nya vägar att ta. Det är också lite mer morot att bevisa hur bra jag är. Men en läroperiod också skulle jag säga, menar hon.

Damkronorna

Grahn var inte bara med, utan storspelade också när Luleå vann sitt femte raka SM-guld förra helgen. Slutspelsprestationen, där hon hade sin bästa räddningsprocent de senaste fem åren, belönades i en VM-uttagning och comeback i damkronorna.

Hon kan göra otroliga räddningar

Där får hon jobba hårt för speltid i konkurrens med Emma Söderberg. 25-åringen har spelat klart sitt femte år för University of Minnesota-Duluth i nationella collegeligan, i USA.

Det var Söderberg som fick förtroendet som förstamålvakt unde VM och OS förra året för Sverige.

– Jag ska ge allt för att spela någon match. Kommer Emma att spela kommer jag stötta henne lika mycket och backa upp henne till 100 procent och göra allt för att laget ska vinna. Men det gäller att tävla och kämpa för det, säger Grahn.

Hur skiljs ni åt som målvakter?

– Jag är lite mer strukturerad målvakt som hamnar rätt i position. Emma kan göra sådana otroligt räddningar som inte finns på banan. Hon är en lite mer spektakulär målvakt, lite roligare att kolla på egentligen.

VM spelas i Brampton, Kanada, med start 5 april. Sverige kliver in i turnering dagen efter mot Tyskland. Övriga lag i gruppen är Finland, Ungern och Frankrike.

Damkronornas trupp till VM

Målvakter: Sara Grahn, Emma Söderberg, Tindra Holm.

Backar: Paula Bergström, Anna Kjellbin, Linnea Andersson, Annie Silén, Josefin Holmgren, Mira Jungåker, Maja Nylén Persson, Nathalie Lidman.

Forwards: Hilda Svensson, Josefin Bouveng, Lisa Johansson, Sofie Lundin, Sara Hjalmarsson, Fanny Rask, Lova Blom, Hann Thuvik, Ebba Hedqvist Felizia Wikner Zienkiewicz, Lina Ljungblom, Hanna Olsson, Olivia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet