Förlust för Damkronorna mot Schweiz

Efter 8-0 mot Korea kom Damkronorna ner på jorden rejält när det blev förlust mot Schweiz med 1-2 i den sista gruppspelsmatchen i Pyeonchang.

– Vi åker på för många utvisningar och då blir det tungt, sa Emma Nordin till Kanal 5 efteråt.

– Inte samma energi på oss i den här matchen, erkänner förbundskaptenen Leif Boork som menar att det blev bättre först mot slutet när man gick ner på tre femmor.

Damkronorna såg annars ut att ha kommit tillbaka i matchen i tredje perioden när Anna Borqvist styrde in pucken i krysset på ett skott av Hanna Olsson i spel fem mot fyra.

Damkronorna

Men bara några minuter senare tog Schweiz åter ledningen.

Även det målet som de två tidigare, i power play. Phoebe Staenz satte 2-1.

Schweiziskorna spelade betydligt bättre i de två första perioderna och  tog ledningen rättvist.

Målet kom 13 minuter in i mittperioden genom målspottaren Alina Müller i power play. Müller har nu gjort sex mål i turneringen.

– Jag tycker vi kom tillbaka bra i tredje perioden och jag tror vi hade kunnat greja det om vi hade fått ha alla spelare på isen hela vägen, sa förbundskapten Leif Boork till kanal 5 efteråt.

– Det var lite olyckliga utvisningar i tredje perioden, sa Boork.

Sverige säkrade en kvartsfinalplats när de körde över Korea i OS-hockeyns andra gruppspelsmatch.

I kvartsfinalen blir det förmodligen Finland eller OAR (Ryssland).

De möts på torsdagen och segraren ställs mot Sverige.

”Jämnt mellan Finland och Ryssland”

Finland är favorit i den matchen och något av en mardrömsmotståndare för Damkronorna. Den här säsongen har svenskorna vunnit två av sju möten – när första segern kom i höstas så bröt Damkronorna en elva matcher lång förlustsvit mot ärkerivalen.

Mot OAR har svenskorna 2–2 i matcher under säsongen.

-Statistiken ljuger väl inte, men samtidigt känner vi Finland väldigt bra. Vi kan vad deras bästa spelare är duktiga på och det måste vi dra nytta av om det blir dem vi får, sade Anna Borgqvist till TT.

-Men det är nog jämnt mellan Finland och Ryssland. Vi får se vilka det blir. Vi får bryta ihop några timmar och sedan studsa tillbaka, sade Brynäscentern.

I OS i Sotji levererade Damkronorna dock en superskräll och slog ut Finland i kvartsfinalen.