Foto: Bildbyrån

Tre Kronor klart för semi

Uppdaterad
Publicerad

Efter två raka uttåg i VM-kvartsfinal bröts förbannelsen med en 3–1-seger över Schweiz. Och det var den blågula succéduon Nicklas Bäckström och William Nylander som med varsitt mål såg till att ta Tre Kronor till semifinal mot Finland på lördag.

– Jätteglad för grabbarna – och glad för svensk hockey. Vi har inte varit i finrummet på ett par år, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT Sport.

Nicklas Bäckström inledde målskyttet efter knappt fyra minuter när han snappade upp en lös puck framför mål och prickade nät bakom VM-gruppspelets bäste målvakt Leonardo Genoni.

Ishockey-VM

Tre Kronor dominerade den första perioden men bjöd in schweizarna i matchen genom ett dråpligt självmål signerat Oliver Ekman Larsson.

Nylanders solomål väckte Tre Kronor

I mittperioden inledde de vitklädda med ett långt powerplay och slutade inte bombardera Henrik Lundqvist i det svenska målet förrän William Nylander något överraskande gav Tre Kronor ledningen. 21-åringen fick pucken av Oliver Ekman Larsson i mittzon och trampade sig förbi två försvarare. Ensam med målvakten Genoni lyckades han liggandes peta in pucken mellan benskydden och i nät.

Bortdömt mål dödade matchen

Efter målet var Tre Kronor tillbaka i matchen och efter Alexander Edlers 3-1 mål som kom tidigt i slutperioden kunde inte Schweiz komma ikapp. Även om de i slutminuterna hade en puck i nät. Men domaren bedömde det som att Henrik Lundqvist blockerade pucken innan han tappade in den över linjen.

Efter den domarmissen höll svenskarna tätt och är för första gången på tre år vidare från kvartsfinalerna i VM – där ställs man mot Finland som efter en dålig start på VM något överraskande slog ut USA.

– Jag är inte ett dugg förvånad över Finland. Det finns mycket stolthet i de grabbarna, säger Rikard Grönborg som tror att det blir en liknande match som den mot Schweiz, till SVT Sport.

Kanada vidare mot hemmanationen

I Köln lyckades Kanada efter viss dramatik slå ut hemmanationen Tyskland. Storspelande målvakten Philipp Grubauer gjorde hela 48 räddningar. Men Kanada vann med 2-1 och möter Ryssland i semifinal.

Fakta: Senaste Finnkamperna

Här är de fem senaste mästerskapsmötena mellan Tre Kronor och Finland:

OS-semifinal, 2014 (Sotji): Sverige-Finland 2–1.

VM-semifinal, 2013 (Stockholm): Sverige-Finland 3–0.

VM-final, 2011 (Bratislava): Sverige-Finland 1–6.

OS-gruppspel, 2010 (Vancouver): Sverige-Finland 3–0.

VM-bronsmatch 2008 (Quebec): Sverige-Finland 0–4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet