Succésvensken nådde magisk 40-målsgräns

Uppdaterad
Publicerad

De dömdes ut och stoppades in i ”se och lära”-facket. Men i natt fullbordade NHL-nykomlingen Vegas skrällen när de säkrade slutspelsplats.

4-1-segern mot Colorado gör att laget blir första expansionslaget på 50 år att nå slutspelet – och succén fullbordades med William Karlssons 40:e mål denna säsong.

När William Karlsson satte 4-1-målet i tom kasse skrev han in sig som den tionde svensken i NHL-historien att nå 40 mål på en säsong. Tidigare under kvällen hade han noterats för två assist – och starkt bidragit till att Vegas Golden Knights redan är klart för Stanley Cup.

– Det känns bra. Det var kul att få sätta den. Det var inte mitt svåraste mål men det var skönt att få åka och lägga dit den, säger William Karlsson till SVT Sport om milstolpen.

”Är enormt viktig”

Det är en succé som knappast har undgått någon i hockeyvärlden. Vegas Golden Knights skulle varken ha truppen, organisationen eller erfarenheten för att nå slutspelet under sin första NHL-säsong. Men med William Karlsson som skyttekung – tillika överlägsen etta i NHL:s plus/minus-statistik – har laget överträffat alla förväntningar. I kväll säkrade Vegas-sagan säkrat ett nytt kapitel när laget blev klart för slutspel.

– Han är enormt viktig för oss. Att han gör 40 mål är en sak men även när han inte gör mål jobbar han extremt hårt och ger laget mycket, säger succécoachen Gerard Gallant som tror Karlsson kommer fortsätta kliva i skytteligan.

– Jag tror han är uppe på 45 innan grundserien är över, säger Gallant till SVT Sport.

Karlssons framspelningar banade vägen

Efter en dålig första period av hemmalaget så slog de till fyra minuter in i mittperioden. William Karlsson fick ingen ren träff på pucken men spelade ändå fram Alex Tuch som gav Golden Knights ledningen. Karlsson, Vegas och powerplay fortsatte vara en fin kombination. 2–1-målet skedde också på assist av Karlsson men förarbetet den gången till kedjekamraten Jonathan Marchessault i stället.

Som slutpunkt satte alltså William Karlsson 4-1-målet i tom kasse.

I och med segern blir Vegas första laget sedan 1967-68, då sex nya lag plockades in i en jätteexpansion, att nå slutspelet som nykomling. Under rådande förutsättningar har inget lag gjort det.

– Vi har haft några chanser tidigare matcher så det är skönt att få klincha den här hemma, säger Karlsson till SVT Sport.

En enda svensk genom historien har uppnått 50 mål under en grundserie i NHL – Håkan Loob.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.