Modo, AIK och Leksand kan tvingas lägga ner både dam- och juniorverksamheten – eller dra sig ur seriesystemet för att starta en egen liga. Foto: Bildbyrån

Sex klassiska ishockeylag hotar lämna serien

Uppdaterad
Publicerad

Sex hockeyallsvenska klubbar har skickat en skrivelse till SHL och svenska hockeyförbundet efter att de tröttnat på vad man anser vara en orättvis ekonomisk situation.

Klubbar som Modo, AIK och Leksand kan tvingas lägga ner både dam- och juniorverksamheten – eller dra sig ur seriesystemet för att starta en egen liga, uppger Aftonbladet.

Det är med start nästa säsong som det nya tv-avtalet börjar att gälla. Enligt Aftonbladet kan varje SHL-klubb under det nya avtalet få upp till 45 miljoner kronor var, medan de hockeyallsvenska klubbarna får nöja sig med som mest 2,3 miljoner kronor.

”Vi kommer inte stillasittande se hur svensk ishockey går mot en riktning som på ekonomiska och sportsliga grunder i princip helt stänger möjligheten för klubbar att kunna nå SHL underifrån samt därmed omöjliggör vår (och andra klubbars) nuvarande verksamhet”, skriver klubbarna i brevet.

Det är denna ekonomiska kontrast som fått sex hockeyallsvenska klubbar att gå samman och skicka den gemensamma skrivelsen, uppger Aftonbladet.

Dessa sex klubbar ska vara Södertälje, Timrå, AIK, Leksand, Modo och Björklöven.

”Har fått brevet”

Förbundets ordförande Anders Larsson bekräftar att han tagit emot skrivelsen.

– Jag fick brevet sent i går kväll och har läst igenom det på morgonkvisten. Men jag behöver läsa några gånger till för att bilda mig en bättre uppfattning, säger Larsson till tidningen.

Klubbarna uppges mena att den pressade ekonomiska situationen kan kosta både damlag och hockeygymnasium, och eventuellt hela juniorverksamheten. Ett annat alternativ ska vara att dra sig ur det svenska seriesystemet för att i stället starta en egen liga.

Förbundet har styrelsemöte på torsdag och ska då diskutera skrivelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.