Theodor Lennströms Färjestad jagar ett nytt SM-guld. Foto: Tommy Pedersen/TT

SHL: Hockeykvällstider, hetaste värvningarna och fakta

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 september startar den nya säsongen av SHL.

SVT sänder även i år Hockeykväll, där torsdagsomgångarna summeras.

Här är guiden med förutsättningarna, några av de hetaste värvningarna och intressanta fakta inför säsongen.

Då börjar SHL 2022/23:

16 september.

Matcherna i den första omgången:

Oskarshamn–Växjö

Frölunda–Timrå

Rögle–Brynäs

Luleå–HV71

Skellefteå–Malmö

Färjestad–Leksand

Örebro–Linköping

Så spelas SHL säsongen 2022/23:

Ligan spelas i 52 omgångar mellan 17 september och 9 mars. De sex bästa lagen går direkt till kvartsfinal. Lag sju till tio spelar åttondelsfinal. Lag elva och tolv har spelat klart för säsongen, medan de två sista lagen får kvala i bäst av sju matcher för att hålla sig kvar i SHL. Åttondelsfinalerna spelas i bästa av tre matcher, medan resten av slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

Heta snackisar inför säsongen:

Domarna tar krafttag mot filmingar. Flera personer har uttryckt att det är ett växander problem, och inför säsongen har ligans domarchef Thomas Throsbrink besökt samtliga klubbar och pratat med dem om problemet.

– Djurgården åkte ur SHL förra säsongen, vilket innebär att huvudstaden Stockholm nu står utan SHL-lag. Hur påverkar det uppmärksamheten kring Sveriges högsta hockeyliga?

– Efter Rysslands invasion av Ukraina är det nu färre utländska spelare än någonsin i KHL. Därmed har flera spelare återvänt till Sverige, och lagen i ligan har kunnat värva spelare som tidigare gick till den ryskstyrda ligan.

Så gick det förra säsongen:

Färjestad tog klubbens tionde SM-guld efter att de besegrat Luleå på bortaplan i den sjunde och avgörande finalen.

Några av de hetaste värvningarna

Anton Lander – Timrå

– Efter elva säsonger utomlands, först i Nordamerika, därefter Ryssland och till sist Schweiz, är 31-åringen tillbaka i moderklubben.

Johan Larsson – Brynäs

– Lagkaptenen från JVM-guldet 2012 är tillbaka i Brynäs efter tio säsonger i NHL.

Jonathan Dahlén – Timrå

– 2020 blev han utsedd till Hockeyallsvenskans mest värdefulle spelare, och året därpå vann han seriens poängliga. Nu är han, efter en säsong som ordinarie i NHL-laget San José, tillbaka i Timrå och får äntligen göra SHL-debut.

Leo Komarov – Luleå

– Finländaren har gjort nio säsonger och över 500 matcher i NHL. Dessutom var han assisterande lagkapten i den gångna säsongens finska OS-guldlag.

Lasse Johansson – Frölunda

– Målvakten är tillbaka i Frölunda igen efter en säsong i AHL, och därefter fem i KHL. Under de fem åren i KHL hade han fyra gånger lägst antal insläppta mål per match. Den säsongen han inte hade det, då vann han slutspelet.

SHL i SVT

Den 22 september, 22.00, har Hockeykväll säsongspremiär. Därefter kan du se fram emot Hockeykväll på torsdagar resten av säsongen.

KLIPP: Färjestad svenska mästare 2022 (12 maj)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färjestad firar SM-guldet. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.