SHL har sagt jag till serieutredningen. Foto: Bildbyrån

SHL-klubbarna säger ja till serieutredningen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2018 lämnade en ensamutredare ett förslag på hur svensk ishockey skulle göras om. Där ingick bland annat direkt upp- och nedflyttning mellan högstaligan och hockeyallsvenskan.
I dag ställde sig SHL bakom förslaget.
– Kvalmodellen var den svåraste frågan att enas kring, säger SHL:s ordförande Anders Källström till SVT Sport.

I slutet av november presenterade Ola Lundberg, ensamutredare för svensk hockey, ett nytt förslag på hur seriesystemet kan komma att ändras inom den svenska ishockeyn.

Förslaget handlade bland annat om att SHL föreslås bestå av 14 lag, men att lag 13-14 i grundserien spelar en serie i bäst av sju matcher och att förloraren sedan degraderas direkt till hockeyallsvenskan. Förändringar som tidigast kan införas säsongen 2020/2021.

I dag ställde sig SHL bakom förslaget.

– Det har varit en väldigt omfattande process i SHL bland våra klubbar för att hitta en modell att gå framåt. Mycket dialog och mycket diskussioner, säger SHL:s ordförande Anders Källström till SVT Sport.

Tar bort åskådarkravet

Hur mycket har åsikterna, klubbarna emellan, spretat?

– Det är klart att det funnits lite olika uppfattningar i frågan, det är självklart. Men vi har lyft ett antal olika frågor. Det är inte bara seriemodellen och upp- och nedflyttning som vi lyft, utan det är också licensregelverket, långsiktigheten i modellen, rättigheterna och andra viktiga frågor.

Vilken fråga var svårast att enas kring?

– Det var det här med kvalmodellen, hur det ska se ut bland serierna. I dag har vi en modell där två lag riskerar att åka ur, det här innebär att ett lag garanterat kommer åka ur. Bedömningen är också att hockeyallsvenskan fått en skarpare profil och de senaste tio åren är det åtta lag som gått upp och ner mellan serierna. Det tror jag har avdramatiserat det här lite grann.

SHL:s ordförande Anders Källström. Foto: Bildbyrån

SHL accepterar också att kravet på åskådarantal i arenakraven tas bort.

– Kvalitetskravet är större än antalet åskådare. Vi måste se skillnad på landsort och storstad. Det måste finnas en rimlighet. Därför tycker jag det var rimligt att vi markerade.

Förslaget har varit på remiss och sista svarsdatum var den 1 februari. Nu kommer det slutgiltiga beslutet att fattas den 15 juni på ett förbundsmöte.

Fakta: Förslaget till seriesystem

Visa

SHL: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel med play in (lag 7-10 i åttondel), sedan kvarts- semi- och final. Lag 11-12 har spelat klart. Lag 13-14 spelar play-out där vinnaren håller sig kvar och förloraren flyttas ned.

Hockeyallsvenskan: 14 lag som spelar 52 omgångar. Slutspel enligt samma modell som SHL. Finalvinnaren går direkt till SHL. Play-out mellan lag 13-14 där förloraren flyttas ned.

Hockeyettan: Bantas från 47 till 36 lag som placeras in i tre geografiskt indelade serier jämfört med fyra i dag. 22 matcher i grundserien. De fyra bästa lagen i varje serie går till superettan där det sedan blir slutspel enligt samma modell som SHL och hockeyallsvenskan. Finalvinnaren flyttas upp. Lag 5-12 i grundserien spelar vidare i tre geografiskt indelade serier där lag 7-8 spelar play-out och de tre förlorarna åker ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer