SHL:s vd Jenny Silfverstrand reagerar starkt på anklagelserna mot Brynäs-spelarna. Foto: Bildbyrån/TT

SHL markerar mot kvinnovåld: ”Kommer agera”

Uppdaterad
Publicerad

Två Brynässpelare misstänks för våldtäkt.

Nu tar SHL krafttag för att markera mot kvinnovåld.

Alla måste rannsaka sig själva, säger ishockeyligans vd Jenny Silfverstrand.

En spelare i Brynäs häktades i förra veckan misstänkt för våldtäkt och ett par dagar senare anhölls en annan spelare i samma klubb, också han misstänkt för våldtäkt.

SHL-chefen Jenny Silfverstrand har följt klubbens krissituation och reagerar starkt på anklagelserna.

Jag har blivit väldigt berörd och känner väldigt mycket. Man har läst om den här utvecklingen som vi delvis ser i samhället, men även de rubriker som är kring hockeyn. Det känns de här dagarna när man läser de här rubrikerna. Det har varit rätt tufft på ett känslomässigt plan också, säger hon.

Det är prioriterat

TT: Skadar det här svensk ishockey på något sätt?

Det är klart att när våra verksamheter finns med i den här typen av rubriker blir det en påverkan på hela våra verksamhet. Det blir också en situation där alla i samhället måste rannsaka sig själva. Och det får vi också göra.

Enligt Silfverstrand har ligan redan påbörjat ett arbete för att markera mot mäns våld mot kvinnor.

Vi vill att alla ska känna sig trygga oavsett om det är i ett omklädningsrum, i en arena eller i en relation. Så visst har vi ett ansvar att hockey ska få fortsätta vara hockey, säger hon och fortsätter:

Vi kommer agera utifrån det som uppkommit nu. Vi kommer ta fram policyer och sedan kommer vi göra ett internt arbete i våra verksamheter när det gäller de här frågeställningarna. Men hur det kommer se ut, det vet jag inte. Men det är påbörjat och det är prioriterat.

Ett utbrett problem

Brynäs skriver i ett uttalande på hemsidan att machokultur och mansdominerade normer inte hör hemma inom ishockeyn.

Men hur stora är problemen?

Det håller på att göras en hel del undersökningar om det. Vi är i en bransch där det är många män och vi ser också att det här är ett utbrett problem i samhället. Då är det klart att det är tänkbart att det är det hos oss också, säger Jenny Silfverstrand.

SHL har tidigare engagerat sig i normfrågor och gjorde i fjol, tillsammans med Aftonbladet, en satsning på HBTQ-personers rättigheter. Silfverstrand flaggar för att det kan bli något liknande i det här fallet.

Det är något som vi planerar att fortsätta med de närmsta åren. Men vi får addera en del frågeställningar efter det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.