Nils Lundkvist målskytt – när SAIK-spelares klubba går av. Foto: Bildbyrån/C More

Effektivt Luleå spelade ut Skellefteå

Luleå har skaffat en matchboll.

Detta efter att norrbottningarna besegrat Skellefteå med 5-1.

– Vi slår i underläge och det passar oss bra, säger tvåmålsskytten Nils Lundkvist efter segern.

Skellefteå och Luleå slåss om att få möta Rögle i en av semifinalerna av SM-slutspelet. Målskyttet i det femte mötet inleddes efter knappt 14 minuter när Chris DeSousa gjorde mål.

Men bara halvminuten senare såg hemmalaget ut att ha kvitterat.

Tyrväinen målskytt

Detta när Pär Lindholm hittade nätet, men målet skulle kort därefter bli bortdömt på grund av att den kanadensiska backen, Roland McKeown var framme och störde Luleås målvakt Joel Lassinantti i målgården.

En tung del i matchen skulle bli allt tyngre för Skellefteå när Luleå utökade. Finländaren Juhani Tyrväinen är inte bara jobbig och möta och retar ofta gallfeber på sina motståndare. Han är också giftig framåt vilket han visade när han satte 2-0.

Gick upp till 4-0

I den andra perioden fortsatte matchen på samma sätt.

Skellefteå ledde tidigt skotten med 7-1 i mittakten, men Luleå hade gjort det enda målet genom Nils Lundkvist i powerplay. Albin Sundsviks klubba gick av och Luleå hamnade i ett läge fem mot tre när Sundsvik valde att åka och byta. Då klev Lundkvist fram och utnyttjade ytorna (se målet ovan).

Den 21-åriga forwarden Carl Mattsson fyllde senare på med 4-0 där Luleå spelade ut Skellefteå ordentligt. Innan den andra perioden var över kom en reducering från Skellefteås Melker Karlsson via ett direktskott från ena tekningscirkeln.

Talangen tvåmålsskytt

Men roligare än så blev det inte för de gulsvarta i den här matchen.

Nils Lundkvist gjorde den tredje periodens enda mål när han blev tvåmålsskytt. Återigen ett mål i numerärt överläge fram till 5-1.

– Skellefteå är stora favoriter och har ett väldigt bra lag. Vi slår i underläge och det passar oss bra. Om Skellefteå vill hänga på med det eller inte är upp till dem men vi gör vår grej och gör det bra, säger Nils Lundkvist till C More efter segern.

KLIPP: Här döms Skellefteås mål bort