Linköpingsjubel i första finalmatchen mot Luleå. Foto: Bildbyrån

Skrällen: Linköping nollade Luleå borta

Uppdaterad
Publicerad

Rond 1 i SDHL-finalen gick, något överraskande, till bortalaget Linköping mot suveräna serieettan Luleå. Bortasegern med 3-0 var dessutom något i underkant. Matchen var bortalagets.

– Det känns jättebra, det har sett bra ut hela slutspelet. Vi är ett riktigt bra lag. Vi spelar som ett lag, men också med flera individuella prestationer, säger Pernilla Winberg till SVT Sport.

Linköping tog en enkel seger mot Luleå i den första matchen i finalserien i SDHL. Ett mål i varje period samtidigt som Linköpingsmålvakten Eveliina Suonpää storspelade och höll nollan gör att Linköping tar en 1-0-ledning i matchserien.

Matchens behållning, som definitivt avgjorde tillställningen, var stjärnan Pernilla Winbergs prestation fram till 3-0.

Winberg kom in från vänsterkanten, en tunnel först, en vacker dragning senare kunde hon trycka en iväg en backhand som Sara Grahn först räddade men som Nicoline Söndergaard Jensen kunde slå in på returen.

”Jävligt surt”

– Det var riktigt härligt, jag fick bra fart och fick pucken på sidan om henne. Skönt att den gick och viktigt med 3-0 där, säger Pernilla Winberg till SVT Sport.

– Vi spelar som ett lag och taktiskt och smart, fortsätter hon.

Segern var i underkant. Utöver ett flertal chanser där Sara Grahn i Luleå-målet ofta stod emot, hade Linköping ett puck som dansade vid mållinjen och som Luleåspelarna jublade för som mål, men som inte dömdes inne.

– Vi brukar inte släppa till så här mycket chanser, det är jävligt surt. Vi spelar inte bra, säger Luleås målvakt Sara Grahn till SVT sport.

”Jag är väldigt nöjd”

Luleås tränare Fredrik Glader var inte munter med lagets spel.

– Besvikelsen är på prestationen i dag, säger Glader. Det gäller att hitta energi och en väg in i matchen och det gör vi inte.

Desto muntrare var Linköpings dito Madeleine Östling

– Vi spelar bra, jag är väldigt nöjd, vi åker bra skridskor, säger Östling.

SDHL

Luleå HF logo

Luleå HF

0 - 3

Linköping HC logo

Linköping HC

0-1, 0-1, 0-1
Coop Norrbotten Arena, Luleå

Fakta: Så spelas finalserien

Final 1: Luleå–Linköping 0–3.

Final 2, lördag: Linköping–Luleå (14.15, SVT).

Final 3, söndag: Linköping–Luleå (14.15, SVT).

Ev final 4, onsdag 20/3: Luleå–Linköping (18.00, SVT).

Ev final 5, torsdag 21/3: Luleå–Linköping (18.00, SVT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.