Foto: Bildbyrån

Skyttekungen sköt Schweiz till tredje raka kvarten

Uppdaterad
Publicerad

Philipp Kurashev stod för ett hattrick i 4—0-segern mot Danmark och sköt Schweiz till tredje raka kvartsfinalen i JVM. De tre målen betydde även att han gick upp i ensam ledning i både skytteligan och poängligan. Och Danmark har fortfarande inte gjort något mål i turneringen.

– Idag hade jag ett par turmål och jag är glad för det. Nu hoppas jag bara att det fortsätter så här, säger hjälten till SVT Sport.

Schweiz har inledningsvis imponerat av årets JVM men har haft studsarna emot sig. I en tight match mot Tjeckien förlorade de på övertid och mot Kanada var de nära att knipa en poäng, vilket aldrig hänt i JVM-sammanhang. 

Philipp Kurashev har verkligen tagit med sig formen från klubblaget in i turneringen. I den kanadensiska juniorligan har han gjort  43 poäng på 33 matcher. Mot Kanada gjorde han två mål mot och i nattens möte med Danmark såg han till att göra ytterligare tre stycken och klev därmed om Kanadas Maxime Comtois i toppen av skytteligan och leder även poängligan. Segern betydde också att Schweiz är klart för kvartsfinal eftersom de spelat ihop fyra poäng och Danmark kan bara skrapa ihop tre poäng. 

JVM i ishockey

– Den typen av spelare måste vinna matcher för oss. Han klev fram och var vår ledare i dag, precis som han gjorde mot Belarus förra året när han avgjorde i slutsekunderna. Han har allt vad som krävs för att nå NHL, han har fysiken, han har skickligheten men han behöver förbättra intensiteten, säger förbundskapten Christian Wohlwend.

Tre av Kurashevs fem mål har kommit i numerärt överläge där svenskbekantingen Nicolas Müller, kapten i Modos J20-lag, har spelat fram till samtliga och sammanlagt gjort fyra poäng.

– Han ger mig många bra passningar och oftast behöver jag bara träffa målet, säger Kurashev. 

Danmark, som ännu inte lyckats göra ett mål i turneringen och har 0-22 i målskillnad, har fortfarande chansen att nå kvartsfinal men då måste man förlita sig på att Kanada besegrar Tjeckien i natt. Därefter har de allt i egna händer då Danmark och Tjeckien möts i sista gruppspelsmatchen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet