Foto: Bildbyrån

Bojkotten fortsätter – spelarfacket nobbar förbundets nya förslag

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet är fortfarande inte löst. Spelarfacket Sico tog i dag emot förbundets senaste förslag till avtal – men meddelar nu att man nobbar det.

– Det kommer vi inte att skriva på, säger Klara Stenberg, Sico, till SVT Sport.

Sverige har stått utan ett damishockeylandslag i en dryg månad och konflikten ser inte ut att lösas inom den närmsta framtiden.

Enligt Klara Stenberg på spelarfacket Sico har Damkronorna idag fått tillbaka det avtalsförslag som man skickade till förbundet i förra veckan. Enligt Stenberg vill förbundet göra ändringar i avtalet, vilket gör att spelarna nu inte vill skriva på.

Damkronorna

– Jag fick tillbaka förbundets svar idag på eftermiddagen och det kommer vi från Sico inte att skriva på, säger Stenberg till SVT Sport.

Stenberg vill inte gå in på vilka detaljer det är som har gjort att man nobbar avtalet.

”Mer komplicerat att hitta en lösning”

Enligt Sico har förhandlingarna försvårats sedan SDHL klev in som part i frågan.

– Vi har varit tydliga med att en landslagsavtal ska skrivas mellan förbundet och Sico och på sistone har även SDHL klivit in som en ganska stor part i förhandlingen, vilket har gjort det mer komplicerat att hitta en lösning, säger Stenberg till SVT Sport.

Stenberg är dock tydlig med att berörda spelare och spelarfacket jobbar aktivt för att se till att ett avtal kan skrivas på.

– Spelarna är så klart måna om att denna situation ska lösas så fort som möjligt och att de ska kunna spela hockey igen men det är en process.

Klara Stenberg kommer ikväll att ha ett telefonmöte med spelarna i Damkronorna för att diskutera hur förhandlingarna ska fortgå.

Bakgrund: Damkronornas bojkott

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: ”Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.”

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarfacket Sico och förbundet där förbundet lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar svenska herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

29 augusti lämnar spelarfacket Sico ett första förslag till landslagsavtal för damerna till förbundet.

12 september meddelar spelarfacket Sico att det har fått tillbaka förslaget, men att förbundet vill göra förändringar i avtalet – något som Sico inte går med på.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet