Jonas Andersson tycker att regelverket ska ses över. Foto: Bildbyrån/SVT

Spelarna från storbråket frias – ”Måste se över regelverket”

Uppdaterad
Publicerad

SHL:s domaransvarige, Tomas Thorsbrink bekräftar för SVT Sport att man inte kommer gå vidare med anmälan mot de spelare som var involverade i storbråket mellan Växjö och Malmö, som ägde rum mellan båsen.

– Samma bedömning gäller för händelser som äger rum i båset som på isen, säger han till SVT Sport.

– Regelverket bör ses över, säger SVT:s expert, Jonas Andersson.

Nicolai Mayer och Henrik Hetta för Malmö samt Richard Gynge och Ludvig Nilsson för Växjö, tilldelades matchstraff i lördagens möte då det utbröt ett vilt slagsmål mellan båsen.

Straffen stannade dock vid matchstraff och någon anmälan har inte kommit in till disciplinnämnden gällande de enskilda spelarna.

”Inte bra marknadsföring för ishockeyn”

– Enligt regelverket så ska samma bedömning göras oavsett om händelsen äger rum på eller utanför isen. Och från domarperspektiv så kommer den här händelsen inte att anmälas eftersom vi inte anser att den är tillräckligt allvarlig, säger Thorsbrink.

Jonas Andersson tycker att straffet är korrekt enligt det nuvarande regelverket, men att det bör förändras.

– För mig är det märkligt att det är samma bestraffning på isen som utanför isen. Där borde man se över regelverket, för jag tycker det är skillnad. Som exempel, alla spelare kan inte komma in på isen för då blir de bestraffade. I den här situationen är det faktiskt så att alla är involverade på ett sätt jag inte vill se inom ishockeyn. Det är inte bra marknadsföring för ishockeyn och inget som ska ske. Därför tycker jag att det bör utdelas ett straff som ett statuerande exempel.

KLIPP: Ordningsvakter tvingas stoppa slagsmål i båset

”Möjlighet att statuera ett exempel här”

Det är fortfarande oklart om det kommer att ske någon bestraffning mot klubbarna.

– Jag och Johan Hemlin (sportchef i SHL) ska träffas i morgon och då kommer vi att titta på om det är någon gällande säkerheten som har brustit. Just nu har vi inga signaler som tyder på att det har brustit. Det är en ovanlig situation som vi vill titta närmare på och ser vi något som brustit så kommer vi anmäla det till tävlingsnämnden, säger svenska ishockeyförbundets tävlingschef, Olof Östblom till SVT Sport.

– Det här skadar SHL:s varumärke, för mig skulle det definitivt kunna delas ut ett straff, exempelvis någon form av böter. Detta hör inte hemma i hockeyn och SHL bör göra allt de kan för att de inte ska hända igen och här har de en möjlighet att statuera ett exempel här, avslutar SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.