Spelberoendet bland elitlag är stort. Ishockeyn har tagit krafttag mot problemet. Foto: Bildbyrån

Rapport: Spelberoendeproblem utbrett i elitidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet släpper i dagarna en ny undersökning. Enligt Aftonbladet visar den att fyra till fem spelare, i snitt, i varje elitlag i sporterna ishockey, fotboll, innebandy och basket har stora problem med spelmissbruk.

Maria Vinberg, ansvarig för undersökningen på Karolinska institutet, tror att resultatet kan öppna ögonen för många.

– Spel om pengar är inte oproblematiskt. Jag tycker att vi måste vara vaksamma om en diskussion kring det här. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi har inga siffror på det, men hur ser den yttre påverkan egentligen ut? Jag tycker att det borde diskuteras, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Dagens Nyheter bestod undersökningsmaterialet av enkätsvar från närmare 3 500 personer: 1 438 elitidrottare, 401 ledare samt 1 638 elever på nationellt godkända idrottsutbildningar. DN skriver att svarsfrekvensen i studien är låg och därmed bör tolkas med försiktighet.

”Har hört rykten om spelare som ska vara speltorskar”

Ishockeyn har tagit tag i problemet, och några av spelarna går själva i bräschen. Luleås landslagsmeriterade forward Karl Fabricius är en av dessa.

– Man har hört många rykten om spelare som ska vara speltorskar. Vi vet att det är ett problem, men jag tror inte vi har förstått hur utbrett det varit, säger Karl Fabricius till Aftonbladet.

Malmös Erik Forssell tycker att resultatet är förvånande.

– Att fyra-fem spelare är beroende låter mycket. Jag upplever att många i grund och botten är sportintresserade, så det är klart att det förekommer spelsnack i omklädningsrummen, säger han till Aftonbladet.

Spelarfacket: ”Måste vara vaksamma”

Spelarfacket Sico har informerat sina klienter om problemet.

– Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare. Det är en högst prioriterad fråga för Sico och våra medlemmar. Mörkertalet är jättestort och hela hockey-Sverige behöver se över hur vi ska göra för att det ska bli bra i framtiden, säger Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.