Niklas Hjalmarsson föll i comebacken. Foto: Bildbyrån

Stjärnans återkomst räddade inte HV71

Cirkeln är sluten för Niklas Hjalmarsson.

Efter 14 säsonger i NHL och tre Stanley Cup-ringar var backstjärnan tillbaka i HV71 i bortamötet mot Skellefteå.

Men superförstärkningen hjälpte inte mot ett spelskickligt Västerbottenslag som efter en stark inledning kunde vinna med 6–4.

– Vi är glada att vinna. Det var lite segt i både knoppar och skridskoåkning, starkt att vinna när man inte spelar sin bästa hockey, sade Skellefteåtränaren Robert Ohlsson till CMore.

Innan matchen pratade kanalen med comebackande Niklas Hjalmarsson:

– Har saknat det, annars skulle jag inte ha gjort den här comebacken. Det är lite nervigt inför den första matchen, sade han innan pucken släpptes.

Årets första match

Matchen var backens första på ett och ett halvt år. Efter NHL-avslutningen med Arizona Coyotes i maj förra året var det först för några veckor sedan 35-åringen snörde på sig skridskorna igen.

Därför var det inte så konstigt att han var lite rostig. Niklas Hjalmarsson kommer garanterat att bli en stor tillgång för HV71.

Han är en av Sveriges mest meriterade backar genom tiderna. Som genom en ödets ironi gjordes comebacken samma dag som den kanske allra störste lämnade oss.

Salming hedrades

Beskedet om att Börje Salming gått bort kom i den första periodpausen och följdes av en tyst minut när de båda lagen kommit in på isen.

Innan dess hade Skellefteå hunnit spela en bländande öppningsperiod där man gick ifrån till 3–0 och stundtals hade lekstuga i HV71:s zon.

– Första tio minuterna är okej men sedan ramlar vi ihop fullständigt. De får för mycket snurr i offensiv zon och får åka runt som de vill, sade HV-backen Emil Andrae till CMore efter den första perioden.

Men HV71 kom ut som ett nytt lag i den andra perioden och med mål av Andy Miele och Joey Laleggia skaffade man sig slagläge inför avslutningen.

Första SHL-målet

Den tredje perioden var bara en minut gammal när blixten slog ner igen bakom den tidigare HV-målvakten Linus Söderström, nu i Skellefteå. Från backposition kunde HV:s 19-årige back Victor Sjöholm pricka in sitt första SHL-mål. Och plötsligt hade Skellefteås övertygande ledning krympt till bara ett mål: 4–3.

Men Skellefteå kom tillbaka och efter ett nytt klapp-klapp spel av förstakedjan kunde Pär Lindholm efter 8.30 skicka in 5–3-pucken, hans andra mål för kvällen.

Ett nytt backmål, den här gången från Emil Andrae, ordnade en ny reducering för HV71 som gav allt på slutet för en kvittering men en Skellefteåpuck i öppet mål släckte hoppet för Smålandslaget.