Styrkedemonstrationen: HV71 slog Brynäs med 5-1

HV71 stod för en riktig styrkedemonstration hemma på Kinnarp Arena. Kvällens imponerande 5-1-vinst mot tabelltvåan Brynäs var sjunde hemmasegern för säsongen och innebär att Smålandsklubben nu toppar SDHL tio poäng före Djurgården.

Det brukar pratas om flygande finländare. Under lördagens toppmöte i SHDL var det istället en kvick finländska som glänste. Sanni Hakala stod bakom två av målen när HV71 hemmaslog Brynäs med 5-1 i den tidiga seriefinalen.

Rycket kom i mittperioden när lagets college-värvning Julia Tylke satte 2-1 på straff. Amerikanskan stod för en snygg dragning till vänster, och snärtade in pucken med en backhand bakom Agnes Åker i Brynäsmålet.

Brynäs brände en straff

Men det var Sanni Hakala som spräckte matchnollan med en påpasslig retur i första perioden. Innan dess hade Brynäs ett jätteläge att ta ledningen på straff, men Michela Cavas skott gick ribban ut.

Och i tredje perioden kom kvällens andra fullträff för Hakala, hennes tionde mål på elva omgångar som innebar 3-1 till HV71. Innan matchen var över hann hemmalaget dessutom utöka till både 4-1 och 5-1 mot ett alltmer slutkört Brynäs.

Bakom fjärde målet låg poängdrottningen Kennedy Marchment, kanadensiskans 18:e poäng för säsongen.

Hakala: Vi har väldigt kul tillsammans

– Matchen höll högt tempo och Brynäs spelade också bra. Men vi fortsatte hålla på vårt spelsystem och det gav utdelning, säger matchhjälten Hakala till SVT efter matchen.

Vad är det som gör att ni spelar så bra just nu?

– Vi har väldigt kul tillsammans och blir bara bättre för varje match.

Segern innebär att HV71 tar ett supergrepp om tabellen, tio poäng före Djurgården som är ny tabelltvåa efter 3-0-seger i Stockholmsderbyt mot SDE.