Dan Korhonen, produktionschef på Svenska Spel. Foto: Johan Löf/TT/Svenska Spel

Svenska Spel: ”Man ska inte peka finger åt något håll”

Uppdaterad
Publicerad

Det hockeyallsvenska laget Björklöven anser att klubben blivit oskyldigt anklagade för fusk – efter mötet med Mora den 14 december.

Nu svarar Svenska Spel på kritiken.

– Man ska absolut inte peka finger åt något håll innan man har fakta på bordet, det är jätteviktigt, säger Dan Korhonen, produktionschef på Svenska Spel.

I början av veckan spelades mötet mellan Björklöven och Mora. Hemmalaget hade en ledning med 3-0 efter första perioden men Mora stod för en sensationell vändning och vann matchen med 8-4. Dessutom kunde Svenska Spel urskilja ”mystiska oddsrörelser” under spelets gång.

En utredning, ledd av Svenska ishockeyförbundet, inleddes. I dag lades misstanken och utredningen ned.Anledningen? Utredningen kom fram till att det var ett mänskligt misstag.

”Värsta typen av anklagelse”

Anders Blomgren, vd för Björklöven, anser att klubben blivit oskyldigt anklagade som fuskare.

– Det här är den värsta typ av anklagelse du kan få, säger Blomgren till SVT Västerbotten.

Dan Korhonen, produktionschef på Svenska Spel, säger att det är olyckligt.

– Det dras många slutsatser från många håll och kanter, både medialt och från allmänheten. Man ska absolut inte peka finger åt något håll innan man har fakta på bordet, det är jätteviktigt, säger han och fortsätter.

När misstanke finns ska det utredas

– Men att det utreds när det finns en stor misstanke är lika viktigt. För vi vet att problematiken med matchfixning existerar och vi ska göra allt vi kan för att motverka det. Och utan sådan här utredningar kan man heller inte motverka matchfixning inom svensk idrott.

Korhonen berättar att svensk hockey, historiskt sett, varit förskonat från matchfixning och att det är ovanligt att utredningar startas. Han jämför med fotbollen.

– Där har man betydligt flera utredningar, med liknande karaktär som den här, och där har vi sett mycket större problem, säger han och fortsätter.

– Men dessvärre är ingen idrott förskonad mot en eventuell manipulation kopplat från spelmarknaden eller någon annan typ av manipulation som kan förekomma inom idrotten.

KLIPP: Björklövens vd: ”Vi blir oskyldigt anklagade” (17 december 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Blomberg, vd i Björklöven. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer