Patric Hörnqvist fick fira i Nashville, där han spelade i sex år. Foto: TT Nyhetsbyrå

Svenskarna avgjorde Stanley Cup

Uppdaterad
Publicerad

Det var mållöst länge. Med 1.35 kvar av ordinarie speltid hade inget av lagen lyckats göra mål. Då klev Pittsburghs Patric Hörnqvist fram och gjorde 1–0, efter att han vallat in en sargretur via ryggen på Nashvilles målvakt Pekka Rinne och Stanley Cup var avgjort.

 – Att få avgöra så sent och få fira med familjen, det blir inte större än så här, säger Hörnqvist till SVT Sport.  

Med 14 sekunder kvar gjorde Carl Hagelin, som hade bytt av just Hörnqvist, 2–0 i tomt mål.

 – Det var känslosamt att få se ”Hagge”  göra sitt mål, säger Hörnqvist.

Hagelin har spelat med brutet finger

Målgöraren Carl Hagelin har spelat hela finalserien med ett brutet finger.

– Det är helt sjukt och en känsla som inte går att beskriva. Alla har sagt åt oss hela året att det inte skulle kunna gå men vi lyckades, säger Hagelin.

Det är femte gången som Pittsburgh tar hem titeln. I och med vinsten är laget det första som vinner två år i rad sedan Detroit gjorde det 1997 och 1998.

Nashville hade numerärt överläge i 32 sekunder i tredje perioden men lyckades inte göra mål. I stället klev Patric Hörnqvist fram.

– Han tillför så mycket energi och passion till laget. Det här var en kamp som utspelades i skyttegravarna. Det förvånade mig inte att det var just Patrick som gjorde ett mål av den här sorten. Det var en hårt arbetande mans mål, och det är vad han gör för det här laget, säger Pittsburghs coach Mike Sullivan till SVT Sport.

Crosby mest värdsefulle spelare

– Jag tror att vi fick ett uppsving av det, vi kunde få lite momentum efter det och sen gör (Hörnqvist) ett viktigt mål, säger Pittsburghs lagkapten Sidney Crosby efter matchen.

Crosby fick för andra året i rad Conn Smythe Trophy, som tilldelas slutspelets mest värdefulla spelare.

– Vi visste att det skulle bli tufft hela året. Vi försökte bara fortsätta. Vi hade många skador och sånt, så vi bara fortsatte hitta nya vägar. Det var vad vi gjorde hela säsongen, och det är skönt att kunna göra det, säger han.

Pittsburgh vann finalserien med 4–2 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.