Malte Strömwall slog igenom i AIK. Foto: Bildbyrån.

Okände svenskens succé i Finland – toppar poängligan

Uppdaterad
Publicerad

13 poäng (7+6) på 11 matcher i KooKoo från Kouvola gör att Malte Strömwall toppar poängligan i den finländska ishockeyligan.

– Jag är här för att få spela stora minuter och få vara en offensiv kraft i laget. Med det så kommer utvecklingen också och att jag får lugn och ro att spela mitt spel gör att man växer som spelare, säger han till SVT Sport.

Strömwall kom till Finland från USA. Efter att ha gjort succé i AIK skrev han 2016 ett kontrakt med New York Rangers. Där spelade han först med Hartford Wolf Pack i AHL innan det blev två matcher i Greenville Swamp Rabbits i ECHL.

Därifrån gick han sedan till KooKoo. Fjolårssäsongen var bra, men den här säsongsinledningen har verkligen stuckit ut.

– Jag tror på det jag gör och spelar mitt spel. Jag spelar i en bra lina med bra kemi. Det har känts bra i inledningen och jag har hållit en jämn nivå, säger han.

Spelar i ett bottenlag

För laget, som inte har nått slutspel en enda gång sedan man steg till ligan inför säsongen 2016-2017, går det däremot tyngre. De ligger på en trettondeplats av femton lag.

– Vi borde ha haft lite mer medstudsar och mer poäng med oss i vissa matcher. Men det är tidigt in på säsongen och det vore ju konstigt om allt stämde så här tidigt in på säsongen, säger Strömwall som har gjort mål i tre raka matcher.

Enligt 24-åringen håller den finländska ligan en högre nivå än allsvenskan, men är inte lika jämn som SHL.

– Det spelas två olika typer av ishockey. I Sverige är det mycket forecheck och att stressa motståndarna just nu, medan här är det mer uppställt och att lagen försöker försvara.

Bor i Stockholm på somrarna

Han har inget ont att säga om livet i Kouvola, men hymlar inte med att han trivs bättre i hemstaden. Att landsmannen Erik Karlsson också spelar i klubben hjälper till för trivseln.

– På somrarna bor jag i Stockholm och det är hemma för mig. Där trivs jag som allra bäst. Men under säsong är man ju i en hockeybubbla och man gör inte så mycket ändå. Vi är ett bra gäng och det är en svensk, en norsk och en dansk som snackar flytande svenska.

Malte Strömwalls karriär

2013-14: Växjö Lakers (SHL) och ett lån till Troja-Ljungby (allsvenskan)

2014-15: Växjö Lakers (SHL), Luleå (SHL) och lån till Asplöven (allsvenskan) och HV71 (SHL)

2015-16: AIK (allsvenskan)

2016-17: Hartford Wolf Pack (AHL)

2017-18: Greenville Swamp Rabbits (ECHL) och KooKoo (Finland)

2018-19: KooKoo (Finland)

Enbart seniorlag är inkluderade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.