San Jose till semifinal. Foto: Bildbyrån.

Svensklaget klart för semifinal – respass för Landeskog

Uppdaterad
Publicerad

San Jose Sharks, med fem svenskar i laget, vann den sjunde och avgörande matchen mot Colorado i NHL-slutspelet. Nu är laget klart för semifinal.

Det blev som väntat tätt och jämnt mellan San Jose och Colorado när lagen möttes i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i Stanley Cup.

Till slut blev det San Jose som kunde dra det längsta strået, när laget vann med 3–2 och nu siktar San Joses Erik Karlsson på att lyfta Stanley Cup.

– Nu är planen att vi ska ta oss ytterligare ett steg och gå hela vägen. Det blir en utmaning men jag tror vi har en bra chans, säger San Jose-stjärnan till Sportbladet.

Matchens första mål kom från Joe Pavelski, San Joses lagkapten och målkung, som gjorde comeback efter en sex matcher lång skadefrånvaro.

Melker Karlsson var med i förarbetet till Joonas Donskois 3–1 i mitten av andra perioden, ett mål som visade sig bli avgörande. Karlsson passade Brent Burns, som hittade Donskoi i högra tekningscirkeln. Han åkte runt bakom mål, kom fram på vänstersidan och när Gabriel Landeskog i Colorado inte attackerade sköt finländaren från nära håll, otagbart för målvakten Philipp Grubauer.

Offsidemål för Landeskog

I tredje perioden låg Colorado på för att jämna ut, men trots 15–2 i skott kom gästerna aldrig längre än en reducering av Tyson Jost. Laget hade en puck inne, men då blev svenske Gabriel Landeskog bortdömd för offside.

San Jose ställs nu mot St Louis, första matchen spelas natten till söndag, svensk tid.

NHL

San Jose Sharks logo

San Jose Sharks

3 - 2

Colorado Avalanche logo

Colorado Avalanche

2-1, 1-0, 0-1
SAP Center, San Jose, CA
Publik: 17562

Kvartsfinaler

Boston–Columbus, 4–2 i matcher.

Carolina–New York Islanders, 4–0 i matcher.

St Louis–Dallas, 4–3 i matcher.

San Jose–Colorado, 4–3 i matcher.

Semifinaler:

Boston–Carolina. Match 1 spelas fredag, klockan 02.00.

San Jose–St Louis. Match 1 spelas söndag, klockan 01.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.