Kevin Lankinen och William Nylander. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige bättre än Finland på allt – utom målvaktsspelet

Uppdaterad
Publicerad

”Vi vet vilken press Sverige spelar under, vilket kaos det blir där om de förlorar. ” Det säger den finländska förbundskaptenen Jukka Jalonen inför kvällens kvartsfinal. Och ja, även statistiken tyder på det.

Poängligan

William Nylander leder hela VM:s poängliga med hela 17 poäng (5+12) och det kan man jämföra med att Finlands bästa poängplockare är den 18-årige talangen Kaapo Kakko som har gjort sex mål och en assist.

Ishockey-VM

Förutom Nylander kommer även Patric Hörnqvist, Elias Pettersson, Anton Lander och Alexander Wennberg före Kakko i poängligan.

Finlands bästa passare är Mikko Lehtonen och Sakari Manninen med fem vardera.

Tekningar

Både Finland och Sverige har väldigt bra tekare, men svenskarna är ännu bättre. Även där är Nylander bäst i turneringen med en procent på 73,08 och Lander tvåa med 69,66.

Efter svenskduon finns den kommande Luleåspelaren Arttu Ilomäki på 68,65 procent. Juhani Tyrväinen, också han i Luleå nästa säsong, är också med i toppen då han är femma med en procent på 65,48.

Skottprocent

Sverige har turneringens tredjebästa skottprocent (15,13), medan Finland står på blygsamma 8,66 med bland andra Norge och Danmark före sig.

Hörnqvist är den bästa svensken med en procent på 40,0. Man hittar sedan även Wennberg, Lander och Nylander före bästa finländare i Harri Pesonen.

Specialsituationer

Sverige är bättre än Finland både i spelet med en man mer och i spelet med en man mindre. Sverige har gjort mål i 32 procent av sina powerplay och Finlands motsvarande siffra är 25 procent.

I boxplay har Sverige 90 procent medan Finland har 83,33.

Målvakterna

Hittills har Tre Kronor varit bättre än Lejonen på allt, men i kassen är Finland bättre. Sammanlagt har de svenska målvakterna Henrik Lundqvist och Jacob Markström en räddningsprocent på 87,72 medan finländarnas är klart bättre på 92,90.

Det som är mer relevant är hur de två målvakter som gör upp ikväll har spelat hittills. I Finland verkar Kevin Lankinen få förtroendet och hos Tre Kronor ser det ut att bli ”Henke” Lundqvist som står.

Lankinen har en räddningsprocent på 94,81 och har bara släppt in 1,40 mål per match. Sett till statistiken har Lundqvist inte imponerat – räddningsprocenten är 89,92 och han har släppt in 2,42 mål per match.

Överlag har Finlands defensiv imponerat och man har bara släppt in elva mål, att jämföra med Sveriges 21.

Å andra sidan har Sverige gjort nästan dubbelt fler än Finland, 41 mot 22.

VM

Finland logo

Finland

5 - 4

Sverige logo

Sverige

1-2, 2-2, 1-0, 1-0
Košice
Publik: 6304

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet