Danmark besegrade Tre Kronor med 4-3 Foto: Bildbyrån.

Mardrömspremiär för Sverige – föll mot Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått en riktigt dålig start på ishockey-VM i lettiska Riga. Tre Kronor förlorade premiären mot Danmark med 4-3 och det var lagets första VM-förlust mot grannlandet genom tiderna.

– Vi vill ju inte torska mot Danmark. Det är en väldigt dyrköpt läxa, säger tvåmålsskytten Carl Klingberg till SVT Sport.

Följ direktrapporering och eftersnack här.

Den första VM-perioden var inte särskilt bra för Tre Kronor. Marcus Sörensen var närmast att få hål på Danmark, men den gången gick pucken i ribban.

Ishockey-VM

Danskarna vann även skottstatistiken i perioden med 7-3.

– Det märks att det är första matchen, lite spänt. VI har lite att jobba på men det är skönt att första perioden är avklarad, säger Rickard Rakell till SVT Sport.

Blixtvändning av Danmark

Ett par minuter in i den andra perioden blev Carl Klingberg frispelad efter en dansk felpassning och gjorde Tre Kronors första mål i VM-turneringen.

Men bara för att Sverige öppnade målkontot så rann det inte iväg. Istället kvitterade Danmark genom en snygg styrning av Nicklas Jensen som ställde Viktor Fasth.

Den svenska lagkaptenen Henrik Tömmernes dundrade sedan in ett slagskott till 2-1, men än en gång svarade Danmark snabbt.

I spel fyra mot fyra kvitterade först Jensen med sitt andra för kvällen och sedan fullbordade Emil Kristensen vändningen genom att trycka in 3-2.

– Ska jag vara ärlig så gör Sverige en skitmatch, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

”Svårt att tro sina ögon”

I tredje fick Danmark numerärt överläge och fyllde på till 4-2. Nicklas Jensen, i KHL-laget Jokerit till vardags, fullbordade därmed sitt hattrick.

Kort därefter kom ändå reduceringen genom Klingberg, men Sverige kom aldrig ikapp. Därmed blev det alltså förlust för Johan Garpenlöv i hans första VM-match som förbundskapten.

– Precis den starten som Sverige inte ville ha, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

– Det är många nya som inte har spelat ihop sig. Det kommer bli bättre, det är jag nästan säker på, säger Klingberg.

Nästa match för Tre Kronor är på söndag mot Belarus.

KLIPP: Höjdpunkter: Sverige-Danmark

VM

Danmark logo

Danmark

4 - 3

Sverige logo

Sverige

0-0, 3-2, 1-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet