Sverige körde över Schweiz. Foto: Bildbyrån

Sverige krossade Schweiz – stormar mot gruppseger

Uppdaterad
Publicerad

I fjol fick Sverige lämna junior-VM redan efter kvartsfinalen när laget överraskande föll mot Schweiz.

Ikväll var det inget snack om saken när Juniorkronorna körde över Schweiz och vann med 5-2. 50:e raka gruppspelssegern i JVM och Sverige stormar nu mot gruppseger.

– En stabil match. Vi gör fem snabba mål och sen blir det att de kan pressa på och vi slappnar av, säger Fagemo till SVT Sport..

Sverige tog den andra raka segern i JVM och har allt i egna händer för att vinna gruppen – åter igen.

I mötet med Schweiz handlade det mycket om Samuel Fagemo inledningsvis, som under de första tio minuterna gjorde två mål och hade då gjort tre av Sveriges fem mål i den här turneringen. Nils Höglander, som stod för det spektakulära målet i öppningsmatchen spelade fram till 2-0.

– Det är otroligt bra gjort av Höglander som vinner den lösa pucken. Fagemo gör det han är bäst på – att gå på mål. Där hamnar pucken och han stöter in den mellan benen. Denna kedjan har kommit igång ordentligt och samarbetet mellan alla tre ser väldigt bra ut, säger SVT:s expert, Mikael Renberg.

Förstafemman, beståendes av Samuel Fagemo, David Gustafsson och Nils Höglander låg bakom mycket av den svenska offensiven.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag vill skjuta mycket och ta pucken till mål, Guss (David Gustafsson) är stark och rivig och kan göra allt. Höglander vet vi mycket väl vad han kan göra, han är en trollkarl.

”Vi känner varandra”

De första 20 minuterna bäddade för en svensk seger, en period som Renberg var väldigt nöjd med.

– Det är faktiskt en jättebra period av Sverige. Jag försöker alltid hitta någonting negativt men jag kan inte hitta någonting i den här perioden.

Efter drygt halva matchen ledde Sverige med 5-0 och därefter började Juniorkronorna dra ner något på tempot och släppte in två mål i den andra halvan av matchen.

– Det är skönt att få en vinst som är riktigt målrik. Sen har vi inte samma spel som i de två första perioderna, det är lite synd, säger målvakten Hugo Alnefelt, som stod för andra matchen i rad.

Alnefelt är en av många spelare i den här truppen som var med och vann U18-VM i våras, vilket kan vara en styrka för laget.

– Vi känner ju varandra, de flesta av oss, det började redan där med en bra grupp. Vi känner varandra och är bekväma med varandra.

JVM (Juniors)

Schweiz logo

Schweiz

2 - 5

Sverige logo

Sverige

0-2, 1-3, 1-0
Trinec
Publik: 4109

Första perioden

  • 03:25
    0-1MålFagemo (Söderström)
  • 09:58
    0-2MålFagemo (Höglander)

Andra perioden

  • 01:28
    0-3MålHöglander (Lundkvist/Sandin) PP1
  • 09:02
    0-4MålHenriksson (Raymond/Ginning)
  • 14:12
    0-5MålRaymond (Berggren/Holtz)
  • 1-5MålKohler (Nussbaumer/Moser) PP1
    19:47

Tredje perioden

  • 2-5MålGross (Kohler/Verboon)
    14:09

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.