Gustav Forsling är med stor sannolikhet med i JVM-premiären mot USA Foto: TT NYHETSBYRÅN

Forsling missar JVM-matchen

Publicerad

Sverige har en del defensiva förbättringar man behöver göra inför premiärmatchen i JVM idag mot Schweiz. Under morgonen såg det ut som att Gustav Forsling skulle kunna vara med, men Juniorkronorna ser ut att få klara sig utan backen. ”Vi gnuggade på att vara aggressiva i egen zon och hoppas att det ska kugga i här.”, säger assisterande tränare Anders Johansson till SVT Sport.

Sverige förlorade mot Kanada med 6-7 i JVM-genrepet och även om offensiven fungerade hade man stora problem i det defensiva spelet, något som SVT:s expert Patrik Ross vill se en förändring på.

– Man kladdade för mycket och det tog lång tid i uppspelsfasen, alltså spelet från bakplan. Backarna levererade inte puck.  Alla måste hjälpa till i egen zon för att visa sig och vilja ha puck, säger Ross.

Assisterande tränaren håller med att ge stöd till backen men menar också att killarna behöver vara mer aggressiva, något han märkte saknades i matchen mot Kanada.

– Vi kände att vi inte blev tillräckligt aggressiva. Men backen ska ju ha sina alternativ. Nummer ett är att vi vill hålla pucken inom laget och ge alternativ till backen. Vi bjöd ju på en hel del mål mot Kanada, vi uppmanar de att prova men vi ska ha backup för det också när det blir fel.

Forsling ute på isen

I det defensiva arbetet som Sverige nu behöver göra är den skicklige backen Gustav Forsling viktig. Med skadan som man ser över dag för dag testade han om han klarade träningen idag och det såg bra ut under förmiddagen men nu visar det sig att Forsling får stå över dagens match mot Schweiz.

Gustav Forsling har problem med en skada som gör att han riskerar att vara borta från spel. Man tar inga risker eftersom han är betydelsefull för truppen, säger SVT:s expert Patrik Ross.

Kravet: Semifinal

Trots de defensiva problemen Sverige haft i uppladdningen ställer Ross höga krav på den svenska truppen i Finland.

– Ska man gå riktigt långt i JVM så är det försvarsspelet i kombination med kommunikation med målvakten som gör att man kan gå långt i turneringen. En semifinalplats är kanske ett krav på det här laget, dit ska man gå, säger Patrik Ross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer