Revansch för Småkronorna – men ingen lett seger

Småkronorna reste sig efter storförlusten i premiären mot USA.

Men det var ingen dans på rosor när Lettland besegrades med 5–2 i den andra gruppspelsmatchen i U18-VM.

– Riktigt skönt att spräcka målnollan, säger supertalangen Alexander Holtz till SVT Sport.

Lettland chockade Sverige när de tog ledningen med 1–0 efter cirka sju minuter. Albert Johansson slarvade på offensiv blålinje varpå Patriks Zabusovs snodde åt sig pucken, kom fri med målvakten och pangade in ledningsmålet.

Karl Henriksson kvitterade några minuter senare efter fint Frölunda-samarbete med Lucas Raymond, som gick runt kassen och hittade sin lekkamrat.

Djurgårdens supertalang Alexander Holtz ökade på till 3–1 en bit in i den andra perioden och då kändes det som att Sverige var på väg att rycka ifrån – men Lettland svarade direkt i den tredje perioden. Janis Svanenbergs tog sig fram på vänsterkanten och avlossade ett skott mot främre stolpen som målvakten Jesper Wallstedt på ett märkligt sätt släppte in.

Plötsligt hade avståndet krympt till bara ett mål – men då klev stjärnorna fram för Småkronorna. Holtz passade till två mål, av Henriksson och Raymond, och Sverige kunde vinna med 5–2.

– Vårt powerplay snurrade verkligen på bättre i dag, men vi skulle kunna ha mer tid i anfallszon och spela ut Lettland ännu mer. Det borde vi kunna göra, men vi börjar i alla fall komma in i det mer och mer, säger Holtz.

Skottstatistiken löd hela 46–20 till Sverige.

Klicka här för att se resultat och spelschema för Sverige.