Landeskog gör mål direkt för Tre Kronor. Foto: TT.

Landeskog visade vägen direkt – storseger för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Landeskog satte prägel på Tre Kronor direkt.

Med ett mål i första bytet och totalt tre poäng var han högst delaktig i 9–1-segern mot Österrike.

– Skönt att vår kedja fick en bra start, säger han till SVT Sport.

Trots 40 timmars flygresa bakom sig behövde han bara några sekunder på att göra Tre Kronors första mål i en match som släckte måltörsten: hela sex svenskar gjorde sitt första turneringsmål när Sverige krossade Österrike.

I sitt första byte, 69 sekunder in i första perioden, satte Gabriel Landeskog 1-0. Sverige gjorde sedan 2-0 strax därefter och matchen var avgjord innan klockan stod på tre minuter och stod 5-0 efter 20 minuter.

Ishockey-VM

– Vi hade mycket powerplay och fick mycket puck. Jag tycker att vi spelade bra, men ibland blev det lite för lyxigt och fint. Men det kan bli så när det står 5-0, säger Landeskog till SVT Sport.

Efter en ”fem-omenal” första period, slog Sverige av på takten, men inte utan att man fortsatte leverera, efter två perioder var det 7-0 till Tre Kronor. Där var det mest anmärkingsvärda att Elias Lindholm, poängbäst svensk i NHL den här säsongen, gjorde sitt första VM-mål för året.

– Alltid skönt att göra mål. Det är kul att försöka hitta kemin med lagkamraterna, motståndet är ju ingen höjdare så vi kämpar på och försöker mest slipa på detaljer, sa Elias Lindholm, efter att han gjort sitt första mål i turneringen.

Dessförinnan hade Landeskog och Adam Larsson gjort sina första VM-mål för året, och innan matchen var slut hade Adam Larsson, Dennis Rasmussen, Oliver Ekman Larsson och Elias Pettersson hittat nät för första gången i turneringen.

Landeskogs formation tillsammans med Lindholm och Pettersson noterades för totalt nio poäng, tre poäng vardera.

– Jag försöker bara komma in och göra det jag ska göra, men skönt att vi fick en bra start och något att bygga vidare på. Lindholm spelade jag med i VM 2017, men Pettersson och jag har inte spelat tillsammans tidigare. Då gäller det att snacka mycket och hålla uppe kommunikationen, säger han.

Med drygt tio minuter kvar satte Österrikes ende NHL-spelare, Philadelphias Michael Raffl, reduceringen till 1-9. Det blev matchens sista mål – och fick också det högsta jublet. Efter det var det mer sång och dans från de tusentals österrikarna (och de många svenskarna) på läktarplats än vad det var hockey värd namnet.

Tre Kronors insats får ändå högt betyg efter en riktigt bra första period. Mycket av berömmet gick till Gabriel Landeskog.

– Han är en ledare och har varit lagkapten i flera år så han vet vad det handlar om. Han är en smart spelare, säger Elias Pettersson till SVT Sport.

– ”Gabbe” kommer in som en frisk fläkt och hjälper till. Jättekul att höra Elias kommentarer om ”Gabbes” ledarskap för om det är någonting han är riktigt bra på så är det just det, säger förbundskapten Rikard Grönborg till SVT Sport.

Det här var Sveriges tredje VM-seger på fyra matcher. Tre Kronor är tre poäng bakom Ryssland och Schweiz som leder grupp B.

Samtidigt slog Kanada Frankrike med 5–2. Se höjdpunkter från den matchen i spelaren nedan.

VM

Sverige logo

Sverige

9 - 1

Österrike logo

Österrike

5-0, 2-0, 2-1
Bratislava
Publik: 8386

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet