SVT-experten överraskad över spelmissbruket

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny undersökning som presenteras av Karolinska institutet inom kort är fyra till fem spelare i varje elitlag i de största lagsporterna spelberoende. SVT Sports ishockeyexpert är förvånad över att så många är drabbade.

– Jag hade inte trott att det skulle vara så stora siffror, jag är överraskad, säger Andersson.

Jonas Andersson, med över 15 års erfarenhet från flera av hockeyvärldens största ligor, är positiv till undersökningen som gjorts av Karolinska institutet och presenteras inom kort.

– Det är väldigt positivt att frågan lyfts. Siffrornas storlek belyser att det är ett problem, och det är bra att det kommer att börja benämnas som en sjukdom, för spelmissbruk är en sjukdom, säger Andersson till SVT Sport.

Ishockey-experten uppfattade inte att någon lagkamrat var spelberoende under sin aktiva karriär, men har förstått i efterhand att det fanns de som hade problem.

– Det här var inget man pratade särskilt högt om på min tid, och ingen sa något rakt ut. Det man kommer ihåg var att det spelades mycket kortspel på bussen och hotellet när vi var på bortamatcher. Men det var låga insatser i förhållande till lön. Man reflekterade aldrig över några stora belopp, säger Andersson.

– Jag gissar att det är nätspel som är problemet, och tror att digitaliseringen har en bidragande effekt. Det är nog ganska lätt att hamna i det om man sitter ensam med sin mobiltelefon i en lägenhet utomlands, fortsätter han.

Anderssons erfarenhet är att spelkulturen generellt ser likadan ut i de länder han spelat i, men att USA har en tuffare syn.   

– I USA är man väldigt noga. De har extremt stränga förhållningsregler. Där är det straffrättsligt för spelarna att spela på NHL överhuvudtaget. Där var det väldigt tydligt, och det måste kanske bli tydligare i Sverige också. Men om det är samma väg vi ska gå är en svår fråga, säger Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.