SVT:s expert: ”I de här fallen är det fel...”

Uppdaterad
Publicerad

Inga tidiga VM-biljetter till spelare som Joel Lundqvist och Staffan Kronwall, har förbundskapten Rikard Grönborg bestämt. Det är fel, menar SVT:s expert Jonas Andersson.

– I de här fallen kan jag tycka att det är fel att inte ge (en VM-biljett). Vi vet vad vi får ut av dem, säger han i ”Hockeykväll”.

Förbundskapten Rikard Grönborg håller på att formera sin första VM-trupp. Det står redan klart att han frångått det system som företrädaren Pär Mårts använde under sina sista år på posten, där han gav ett antal spelare tidiga besked om att de var klara för VM.

Staffan Kronwall blev erbjuden en plats i Tre Kronor, men tackade nej på grund av skada. Joel Lundqvist har fått besked om att han är uttagen till Czech Hockey Games – men får där försöka slåss om en VM-plats.

Ishockey-VM

– I de här fallen kan jag tycka att det är fel att inte ge (en VM-biljett). Vi vet vad vi får ut av Joel Lundqvist och Staffan Kronwall, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

– Även Joakim Lindström i Skellefteå som har varit så dominant i SHL... Jag skulle vilja se att man i ett tidigt stadie säger ”vi bygger laget kring dig, du är given en VM-plats”. Nu vet vi inte om han skulle tacka ja ändå tack vare det, det kan vi bara spekulera i.

”En svår fråga”

Det var efter VM 2012, där Sverige åkte ut i kvartsfinalen, som Pär Mårts ändrade taktik. Inför mästerskapet 2013 fick sex spelare tidiga VM-platser. Den gången slutade det med VM-guld.

Mikael Renberg är dock inte helt övertygad om att det är det bästa systemet.

– Det är en svår fråga. Svar nej, egentligen. Staffan Kronwall hade man kunnat ge en friplats, han håller så pass hög klass, säger Renberg.

– I Jocke Lindströms fall är jag tveksam, med tanke på hur många ”ja” han (Grönborg) har fått från NHL är det kanske svårt att garantera Jocke en plats i ett VM-lag. Joel är ett gränsfall, man måste också ha i åtanke att SHL inte håller lika hög klass.

Vill se många NHL-spelare i VM

VM inleds om två veckor. Elva NHL-spelare har tackat ja, vilket båda experterna menar är avgörande för Tre Kronors chanser.

– Vi måste vara ärliga, om landslaget ska gå långt krävs det att NHL-spelarna kommer och just nu ser det ju ut att vara så, vilket är väldigt kul, säger Andersson.

– De gånger Tre Kronor har vunnit VM-guld är det med någon spetsspelare. 2013 hade vi bröderna Sedin. Nu har vi visserligen Victor Hedman men vi skulle behöva någon framåt också.

”Måste ha förstärkning från NHL”

Renberg är nöjd med truppen som den ser ut – men vill ha mer.

– Den ser stark ut, framför allt på backsidan där vi har fått in fem NHL-backar som håller hög klass. Jag hade velat ha med Staffan (Kronwall) också, men nu blir det inte så.

– Jag tror att Rikard (Grönborg) och ”Garpen” är ganska inne på att om Sverige ska ha en chans på en medalj, helst guld, måste vi ha ordentlig förstärkning från NHL. Ytterligare förstärkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet