SVT:s expert tror att HV71 tvingar fram en sjunde avgörande finalmatch. Foto: Bildbyrån/SVT

SVT:s expert: ”Tror det blir en sjunde”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll kan Brynäs säkra SM-guldet hemma i Gävle. Men SVT:s expert Jonas Andersson tror att HV71 tvingar fram en sjunde avgörande match.

–  Samtidigt har jag haft fel om Brynäs hela slutspelet, haha. De har överraskat, säger han.

Det blir ett späckat program i säsongens sista Hockeykväll. Förutom Tre Kronors VM-uppladdning i Euro Hockey Tour blir det såklart en hel del SM-final-snack.

Brynäs skaffade sig ”matchpuck” i finalserien mot HV71 genom bortasegern med 2-0 i måndags. SVT:s expert Jonas Andersson är imponerad av Gävlelagets insats i slutspelet.

Hockeykväll

– Spelet och lagmoralen de har visat är imponerande. Sammanhållningen, att de inte ger upp. Och så har lagkaptenen Jacob Blomqvist klivit fram.

”Tror att det blir en sjunde”

Trots det tror Andersson att finalserien kommer att avgöras först i ”Game 7”.

– Jag tror att det blir en sjunde. Men samtidigt har jag haft fel om Brynäs hela slutspelet, haha. De har överraskat positivt, jag har haft fel i både kvarts- och semifinalen.

Vad blir nyckeln för HV71 om man ska vinna i Gävle i kväll?

– De får inte bli för passiva. När HV spelar som bäst tar de sig upp i banan snabbt med bra passningsspel och etablerar längre anfall.

Thörnberg viktig för HV71

HV71 inledde finalserien bäst och vann första matchen med 5-2. Därefter vann Brynäs två raka innan HV kvitterade till 2-2 i matcher tack vare 6-4 på bortais i Gävle. Men i måndags tog alltså Brynäs på nytt initiativet i guldkampen.

Jonas Andersson tror att Martin Thörnbergs skada kan få stora konsekvenser för HV:s chanser.

– Spelet har inte riktigt fungerat på samma sätt senaste matcherna. Thörnberg är väldigt viktig så det är viktigt om han kan spela. Men spelarna har energi, nu är det mer mentalt.

Hockeykväll sänds 21.30 på svtsport.se (eller i spelaren ovan). Programledare är Dusan Umicevic och i studion finns SVT:s expert Jonas Andersson. Dessutom medverkar Marie Lehmann och Mikael Renberg på länk från Hovet, där Tre Kronor möter Ryssland i Euro Hockey Tour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet