Foto: TT Nyhetsbyrån

Tampa Bays total­kollaps – seriesegraren utslagen i fyra raka

Uppdaterad
Publicerad

Seriesegraren Tampa Bay slogs ut redan i åttondelsfinal i Stanley Cup-slutspelet efter fyra raka förluster mot tabellåttan Columbus.

Floridagänget går på semester efter 7–3-nederlaget i fjärde matchen – ett scenario som aldrig tidigare inträffat.

– Jag svimmade nästan på bänken. Alla hoppade på varandra. Någon skar mig på kinden. Alla skrek, säger Columbus Cam Atkinson.

De tangerade bästa poängtotalen genom tiderna i NHL:s grundserie efter 62 segrar på 82 matcher. Men den stora favoriten att lyfta Stanley Cup-pokalen i sommar, Tampa Bay, föll i fyra raka åttondelar mot tabellåttan Columbus Blue Jackets.

Blåjackorna är därmed klart för andra slutspelsrundan för första gången någonsin.

– Supportrarna här har fått vänta länge på detta. Men vi är inte klara ännu, på långa vägar. Vi ska njuta av det här en stund, sedan fortsätter vi. Mer kommer, säger Columbus Nick Foligno till NBC.

En seriesegrare har aldrig tidigare blivit ”svepta” – alltså åkt ur slutspelet utan en enda seger – i Stanley Cups första slutspelsrunda.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Columbus var bara bättre laget, säger Tampa-kaptenen Steven Stamkos.

Svenska backduon på skadelistan

Tampa Bays svenska backar Victor Hedman och Anton Strålman kom inte till spel på grund av skadebekymmer. Det mesta pekar på att ingen av dem ansluter till Tre Kronors VM-trupp i maj.

– Sex dagar i april… Ja, vi vinner grundserien på ett historiskt sätt och förlorar sedan i slutspelet på ett historiskt sätt också, säger Tampa Bays tränare Jon Cooper.

Columbus – vars enda svensk Alexander Wennberg är fortsatt petad – ställs mot segraren mellan Boston och Toronto i andra rundan.

– Om jag är petad är jag det av en anledning. Laget finns där och vill hjälpa mig men de behöver inte gå runt och försöka uppmuntra mig. Jag försöker vara samma kille, och ha ett leende på läpparna och försöka hjälpa dem vinna matcher. Det är mitt jobb just nu, sade han till Columbus Dispatch i början av mars.

NHL

Columbus Blue Jackets logo

Columbus Blue Jackets

7 - 3

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

2-1, 2-2, 3-0
Nationwide Arena, Columbus, OH
Publik: 19328

Så var åttondelsfinalsserien

Match 1: Tampa Bay-Columbus 3–4

Match 2: Tampa Bay–Columbus 1–5

Match 3: Columbus–Tampa Bay 3–1

Match 4: Columbus–Tampa Bay 7–3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.