Nazem Kadri firar med den svenske lagkaptenen Gabriel Landeskog. Foto: Bildbyrån

Tillbaka från skada – då avgjorde han i förlängning

Colorados Nazem Kadri hade inte spelat sedan han skadade tummen mot Edmonton den 4 juni. I natt avgjorde han den fjärde finalen i Stanley Cup i förlängning och tog sitt lag ett steg närmare titieln.

– Jag har väntat hela mitt liv på det här, säger Kadri.

Det blev stor dramatik i den fjärde finalen i Stanley Cup. Efter 2–2 vid fulltid krävdes förlängning innan Colorado till slut stod som segrare.

Tampa Bay rivstartade mötet och matchen var bara en drygt halvminut gammal när Anthony Cirelli satte 1–0 till hemmalaget.

Fem minuter in i andra stod Nathan MacKinnon för ett kvitteringsmål, och drygt tio minuter in i perioden satte Victor Hedman 2–1, hans tredje mål i slutspelet. Det är också tredje året i rad han är målskytt i en final, vilket bara fem andra backar i NHL:s historia tidigare lyckats med.

Målet var dessutom något av en uppvisning, då den svenske backklippan fick pucken bakom egna blålinjen, letade sig upp och passerade tre märkligt passiva Coloradospelare, innan han via backhand hittade nätet på målvaktens yttersida.

Pucken försvann

Det dröjde tills mindre än tre minuter återstod av den reguljära matchtiden innan Andew Cogliano lyckades slå in kvitteringsmålet för Colorado, vilket innebar 2–2 och förlängningsdrama.

Där drog Nazem Kadri och Colorado det längsta strået drygt tolv minuter in, vilket innebär 3–2-seger. Kadri fick pucken med fart och slog upp den i nättaket, där den gömde sig och orsakade några sekunders förvirring innan Coloradospelarna kunde hissa nävarna i skyn.

Kan avgöra

Den 31-årige kanadensaren kunde knappast ha drömt om en bättre comeback, efter att ha missat fyra slutspelsmatcher till följd av en operation av handen.

– Jag har väntat hela mitt liv på det här. Så jag tänkte att jag får sluta att vänta och bara försöka att haka på festen. Jag är bara tacksam att jag är i det här läget med den här gruppen grabbar, säger matchvinnaren.

Colorado har därmed möjligheten att avgöra i nästa match hemma i Denver under natten mot lördag (svensk tid), då laget leder med 3–1 i matchserien som avgörs i bäst av sju.

– Det kommer bli tufft det är inget snack om det. Det kommer inte bli lätt, utan troligtvis den tuffaste matchen hittills, säger den svenske Colorado-kaptenen Gabriel Landeskog till SVT Sport.

Vinner Colorado är det första gången sedan 2001 som laget står som segrare, medan Tampa Bay vunnit de senaste två åren.

KLIPP: Landeskog efter segern: ”Det kommer inte bli lätt”