Foto: TT

SVT-experten: ”Lundqvist höjde sig enormt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blev världsmästare efter straffdrama mot Kanada i VM-finalen.  SVT:s expert Jonas Andersson anser att Henrik Lundqvist var skillnaden mellan guld och silver.

– Kanadensarna har en sådan respekt för honom, så det spelade nog in i straffavgörandet. Sedan höjer sig Lundqvist något enormt, säger Andersson.

Tre Kronor stod under stora delar av matchen emot ett hårt tryck från de tidigare regerande världsmästarna. Kanada hade både avslut i stolpen och ribban, men fick inte hål på Henrik Lundqvist. Svenskarna försvarade sig starkt och avgjorde i straffläggningen.

– Det är en backbesättning i världsklass. Och sedan Henke Lundqvist. Han var fenomenal i målet. Det är också små marginaler. De missar öppet mål, har något skott i ribban och stolpen. Men man ska inte leta ursäker. Det kunde gå precis hur som helst, säger Andersson och fortsätter:

Ishockey-VM

– Kanadensarna har en sådan respekt för honom, så det spelade nog in i straffavgörandet. Sedan höjer sig Lundqvist något enormt.

”Ett viktigt guld”

Sverige klev dessutom in i mästerskapet med en ny, ung generation spetsad med ett par världsstjärnor i likhet med Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström, även om det var William Nylander som stack ut mest och blev utsedd till mästerskapets bästa spelare.

– Jag tycker att det är ett viktigt guld. Grönborg är relativt ny som förbundskapten, samtidigt som Sverige har en helt ny generation och många NHL-spelare tackar ja till att spela. Det är mycket som är positivt. Det är det förstås alltid när man tar guld.

”Ett välkomponerat lag”

Men Tre Kronor var långt ifrån favorittippat att ta guld inför mästerskapet. En relativt svag uppladdning och inledning i mästerskapet sänkte förväntningarna.

– Det är ett klassiskt VM-guld. Det är en långsam, seg start med förluster. Sedan kommer Nylander, Bäckström och Lundqvist. Det är den typen av spelare som gör det där extra, även om jag förstås också måste lyfta fram Hedman.

– Det infann sig en positiv känsla i gruppen. Det blev ett väldigt välkomponerat lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet