Tre Kronor hedrade Stefan Liv i Jaroslavl

Uppdaterad
Publicerad
Tre Kronor är för första gången på plats i ryska Jaroslavl för att spela landskamp i Euro Hockey Tour. Då passade laget på att besöka minneslunden där flera av de förolyckade spelarna vilar efter den tragiska flygplansolyckan som utplånade ett helt ishockeylag 2011.

– Det känns både jobbigt och fint på samma gång, sa Lias Andersson på plats när Tre Kronor besökte minneslunden.

Jaroslavl, 7 september 2011. Ett datum, en stad som för alltid kommer att förknippas med det fasansfulla och ofattbara. Det var då det som inte fick hända hände. Det var dagen då ett helt ishockeylag raderades ut, bland de omkomna fanns svenske Stefan Liv. Gränslös sorg.

7 september 2011 är samtidigt en dag att minnas. Det gjorde det Tre Kronor-lag som nu är på plats för att spela i Carlson Hockey Games.

– Jag spelade någon gång med honom (Liv) i landslaget men mest minns jag de finaler jag förlorade mot honom. Han var en fantastisk vinnare, sa Patrik Zackrisson vid minneslunden.

– Varje gång jag har varit här och spelat med mina KHL-lag har jag åkt hit och lämnat en blomma.

”Självklart att visa respekt”

Zackrisson är den ende spelaren född på 1980-talet i det svenska Tre Kronor-lag som var på plats för att minnas Stefan Liv. Han och Adam Almqvist är enda spelare i dagens Tre Kronor som varit samtida på isen med Liv.

För Zackrisson var det givet att visa homage när nu laget spelar i Jaroslavl.

– Det blir väldigt påtagligt men det är samtidigt självklart att åka hit och visa all respekt. Det är en självklarhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer