Rysslands Vadim Shipachev gör 0-2 bakom Sveriges målvakt Jacob Markström. Foto: BILDBYRÅN

Stjärnfall i Tre Kronors förlust

I dag gjorde Pär Mårts sin sista match för Tre Kronor som förbundskapten – på svensk mark. I Västerås tog Sverige emot Ryssland i Euro Hockey Tour – och med knappt två veckor kvar till VM lös stjärnorna verkligen med sin frånvaro i förlusten.

Först tvingades New Jersey-spelaren Adam Larsson bryta matchen redan efter en och en halv minut efter en tackling mot axeln och huvudet. Assisterande förbundskapten Johan Tornberg kom senare med lugnande besked.

– Det är bara en försiktighetsåtgärd på grund av en gammal skada, men det är absolut ingen fara för VM, sa Tornberg efter första perioden.

Strax efter Larssons uttåg hamnade en annan NHL-stjärna i centrum. Missförstånd mellan Linus Hultström och Vancouvers målvakt Jacob Markström resulterade i att Ryssland kunde göra 1-0 genom Stepan Sannikov. Dessutom i numerärt överläge för Sverige.

Luftskott blev 2-0

I andra perioden hade Sverige några chanser i inledningen och när Linus Klasen drog in pucken framför mål till Richard Gynge hettade det till. Men i stället för på mål sköt Gynge i luften och Ryssland kunde kontra in 2-0 via Vadim Shipachev.

Patrik Chelin fick sen Sveriges bästa chans i slutet på mittenperioden. Selin blev helt fri framför Sergei Bobrovsky och Selin en rysk plockhandske från att göra sitt första mål i Tre Kronor.

Svenskt slarv

Men i stället för reduceringsmål kunde Ryssland göra 3-0 i tredje perioden när 2-0-skytten Shipachev lämnades helt ensam framför Markströms kasse.

Svenskt slarv bäddade även för tunga 4-0 till ryssarna – Daniil Apalkov får tacka svenska försvaret för den.

Färjestads Magnus Nygren gjorde sedan sitt bästa för att få till en reducering – men närmre än stolpen kom han inte.

Bråk blev sex utvisningar

I slutet av perioden urartade matchen i några minuters när Linus Omark och ryssen Viktor Tichonov hamnade i bråk – som till slut resulterade i att två svenska spelare och fyra ryssar blev utvisade.