Tre Kronor slog Finland – och vinner gruppen

Tre Kronor besegrade Finland med 3-1, vann gruppen och gick direkt till OS-kvartsfinal. Där väntar segraren i åttondelsfinalen mellan Schweiz och Tyskland.

– Första 15 är de bästa som Sverige har spelat, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Sverige inledde piggt och förde spelet i det viktiga gruppspelsmötet med Finland.

Med halva perioden spelad sköt Patrik Hersley från distans. Pär Lindholm höll sig framme och styrde in pucken, men på grund av misstänkt hög klubba videogranskades målet och dömdes till slut bort.

OS i Pyeongchang 2018

– Det är väldigt ovisst. Från tv-vinkeln ligger den i jämnhöjd och det skulle ha gått att döma åt båda håll. Man får hoppas att de har en vinkel som inte vi har. Men jag tycker att det är gränsfall, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

”Får slita för lägena”

Tre Kronor studsade dock tillbaka. Knappt fem minuter senare tog Linus Omark fart och serverade Anton Lander, som skickade in 1-0. Powerplay gjorde att Finland etablerade tryck, men resultatet stod sig perioden ut.

– Tajt match, det är två lag som jobbar hårt och inte mycket ytor. Man får slita för lägena helt klart, säger lagkapten Joel Lundqvist till SVT Sport.

Finland kom tillbaka

I början av andra kom kvitteringen när Joonas Kemppainen hade turen på sin sida och pucken letade sig in i nät – Sveriges första insläppta mål i turneringen.

Finland skruvade upp tempot och hade bud på mer, framför allt när man tvingade Viktor Fasth till en strålande räddning med benskyddet.

Tre Kronor åt sig in i matchen igen mot slutet av perioden, men lyckades inte utnyttja numerärt överläge i power play och gick till paus med 1-1 på resultattavlan.

I förarsätet igen

När sista perioden drog i gång fick publiken se ett ställningskrig mellan två lag som inte lyckades ta tag i taktpinnen. Sedan kom 2-1.

Med 11.07 kvar på klockan vräkte sig Patrik Zackrisson fram, stötte in en retur och skrek ut sin glädje över den återtagna ledningen.

– Det är en retur för alla skickar in puckar på mål och så är det en kamp och så lyckas jag vinna den här gången, säger Zackrisson.

En nervkittlande avslutning väntade. Finland flyttade fram positionerna, tog ut målvakten, missade kvitteringslägen – och mitt i pressen stack Oscar Möller fram och fastställde slutresultatet 3-1 i öppen kasse.

– Det är väl små marginaler som gör det men idag är vi där, alla är på idag, säger Zackrisson.

I och med segern, den fjärde i rad mot Finland i OS-sammanhang, är Tre Kronor klart för kvartsfinal.