Nästa landslagstjärna kanske kommer från Troja/Ljungby Foto: TT

Troja/Ljungby startar damlag

Uppdaterad
Publicerad

Initiativtagare till damlaget är Morgan Johansson från Ljungby som till vardags är domare i SHL.

Thea Johansson och Linnéa Johansson har trots sin unga ålder redan spelat hockey i många år. Just nu spelar de med klubbens U14-lag ihop med pojkar och hoppas framöver få en plats i damlaget.

– Kul att det satsas på damhockey, det blir kul att vi får ett lag i Troja, säger de.

”Stort behov”

–  Det är mycket tjejer som börjar i föreningen. Det finns ett stort behov för tjejer att spela någonstans, framförallt i åldrarna 15-17 år som slutar alldeles för tidigt tycker jag. De kanske vill börja spela igen, säger Morgan Johansson.

Inga spelare är ännu klara men klubben hoppas kunna skriva kontrakt med Riikka Välilä. En finsk landslagsspelare som bor i Ljungby och pendlat till Finland varje månad för att spela med sitt klubblag.

– Det är så klart att det underlättar att det nu blir ett damlag i Troja. Det har krävt en del planering för att få allt att fungera med resorna till Finland, säger Riikka Välilä.

Hoppas kunna spela i damettan södra

Till säsongen 2016/2017 hoppas klubben att damlaget kan spela i damettan södra, det är serien under riksserien som är den högsta serien. Upptagningsområdet är stort, på en radie av 10 mil säger Morgan Johansson att det finns 50-60 spelare som kan tänkas vilja spela i Trojas damlag och målet är att 4-5 spelare i laget ska vara egna produkter.

”Spännande att vara med om en nystart”

Tränare för Trojas damlag blir Stefan ”8:an” Nilsson som förutom flera säsonger med Trojas a-lag har två SM-guld med Färjestad i bagaget. Den andra tränaren är Mikael Johansson som också har en lång bakgrund i Troja/Ljungby.

– Det känns spännande att få vara med om en nystart i klubben. Från mina år på isen tar jag med mig mycket erfarenhet men nu ska jag skapa min egen ledarstil, säger Mikael Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.