Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mattias Ekholm firar guldet i Köpenhamn. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trots VM-succén – ekonomiskt fiasko för Tre Kronor

Publicerad

Tre Kronor svarade för ett fenomenalt hockey-VM i Köpenhamn och vann turneringen efter att ha besegrat Schweiz i finalen. Men VM var ett ekonomiskt fiasko för Svenska ishockeyförbundet som gick med nästan sju miljoner i förlust, uppger sajten Idrottens affärer. – Vi är såklart besvikna, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, till Idrottens Affärer.

Sveriges ishockeyherrar tog hem VM i Köpenhamn och laget togs emot som hjältar i Kungsträdgården av tusentals svenskar. Succén var ett faktum.

Men som helhet blev turneringen ett ekonomiskt fiasko för Tre Kronor och det Svenska Ishockeyförbundet.

Enligt källor till sajten Idrottens Affärer uppgår kostnaden för VM till nästan sju miljoner kronor för förbundet.

Sajten uppger att guldbonusen, som det internationella ishockeyförbundet IIHF delat ut till Tre Kronor, låg på cirka 8,6 miljoner svenska kronor.

Men Sveriges kostnader var betydligt högre. Sammanlagt delade förbundet ut tolv miljoner kronor för resa, förberedande läger, landskamper, logi samt försäkringspremier för 20 NHL-spelare.

Dessutom tillkommer spelarnas totala guldbonus som ligger på samma nivå som 2017 års guld, det vill säga 3,1 miljoner kronor.

– Absolut, vi är såklart besvikna, men så ser IIHF:s fördelningsmodell ut. Som enskild nation kan Sverige inte agera. Frågan har dock väckts och vid vår senaste kongress i Köpenhamn togs beslut om att ”se över” frågan, säger Anders Larsson till Idrottens Affärer.

Däremot finns det positiva bitar.

– Kortsiktigt är VM-guld ingen bra affär. På sikt ser det annorlunda ut. Vår förhandlingssits gentemot våra samarbetspartner stärks av framgångar, intresset för vår sport ökar och nyrekrytering underlättas, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer