Henrik Lundqvist hade en tung dag på jobbet. Foto: TT.

Tungt när Lundqvist fick chansen i Rangers-kassen

Fyra insläppta mål på 14 skott. Henrik Lundqvist fick en riktig mardrömsstart i sin första NHL-start på en knapp månad – dagen före sin 38-årsdag.

– Jag var inte speciellt bra i dag. Jag hamnade i några tuffa situationer, helt klart, säger Lundqvist enligt Aftonbladet.

New York Rangers förlorade med 3–5 hemma mot Philadelphia – trots två nya mål från svenske poängkungen Mika Zibanejad.

Henrik Lundqvist har haft en tung 15:e NHL-säsong och fått sparsamt med speltid under början av året. Den svenske ishockeymålvakten ryktades också lämna Rangers i samband med att NHL:s övergångsfönster stängde, men blev kvar på Manhattan sedan ryske målvakten Igor Sjestjorkin skadat sig i en bilolycka för en vecka sedan.

Efter att ha stått utanför laget i tolv matcher, och blivit inbytt i en, på Rangers senaste 13 matcher fick Lundqvist chansen hemma mot Philadelphia. Det blev däremot ingen önskvärd återkomst i Madison Square Garden. Snarare tvärtom i hans första start sedan den 3 februari (utbytt i 3–5-förlusten hemma mot Dallas).

Zibanejad bakom allt

Lundqvist, som under måndagen fyller 38 år, släppte in matchens första mål redan efter 1.52 i första perioden. Matt Niskanen var den som gjorde 1–0 för Philadelphia i powerplay. 2–0-målet kom efter 11.19, även det i numerärt överläge, genom Sean Couturier och 3–0 satte Michael Raffl, i numerärt underläge, efter 17.53.

Trots tre insläppta mål inom loppet av 16 minuter fick Lundqvist fortsatt förtroende av tränaren David Quinn. Men svensken fortsatte svaja. Bara 1.23 in i andra perioden gjorde Derek Grant 4–0 för Flyers. Lundqvist hade därmed släppt in fyra mål på bortalagets 14 första skott i matchen.

Henrik Lundqvist, utsedd till NHL:s bäste målvakt säsongen 2011–2012, och Rangers skulle däremot spela upp sig under den andra halvan av matchen. Mika Zibanjead var återigen starkt drivande i hemmalagets offensiv och var inblandad i samtliga av Rangers tre kommande mål i powerplay.

80,8 i räddningsprocent

Först styrde den 26-årige forwarden in 1–4 efter 12.34, innan Philadelphias Travis Konecny satte 5–1 innan periodens var slut. I tredje perioden var Zibanejad inblandad i Pavel Butjnevitj 2–5 efter 5.33 och drygt sju minuter senare satte svensken det blivande slutresultatet 3–5.

Zibanejad har därmed gjort 65 poäng, 32 mål och 33 assist, på 52 matcher den här säsongen och är fortsatt bästa blågula poänggörare i NHL.

Trots mardrömsstarten fick Henrik Lundqvist vakta Rangers mål i hela matchen, förutom när laget jagade ytterligare reducering med tom kasse i slutet.

Veteranen noterades till slut för 21 räddningar på 26 skott och en räddningsprocent på 80,8.