William Nylander efter ett av sina två mål mot Danmark. Foto: TT Nyhetsbyrån

Två supermål av Nylander i Tre Kronors seger

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Bäckström landade i ishockey-VM – då lyfte William Nylander. I en ny omgivning med Bäckström och Oscar Lindberg gjorde Nylander två supermål och Henrik Lundqvist fick släppa två puckar förbi sig när Danmark besegrades med 4–2.

– Speciellt att spela med Bäckström, som att spela med sin idol. Jag hängde ju med honom hela tiden när jag var liten säger tvåmålsskytten till SVT Sport.

Målvaktskungen Henrik Lundqvist kom till Köln tillsammans med Oscar Lindberg i lördags. På söndagen landade Nicklas Bäckström och gjorde Tre Kronors VM-trupp med 19 NHL-spelare komplett.

”Bäckström: Jag minns när vi spelade pingis...”

Förbundskaptenen Rikard Grönborg parade ihop Bäckström och Lindberg med William Nylander och 21-åringen växte en nivå till. Torontoforwarden flög fram på isen och gjorde två läckra mål i en i övrigt blek insats från ishockeylandslaget inför 10 314 åskådare i Lanxess Arena.

Ishockey-VM

– Det var speciellt för mig också. Jag minns honom som 13-åring springandes runt och jag själv var ju alltid hos Micke (Nylander) och hängde när jag kom över till NHL, säger Bäckström och fortsätter:

– Jag minns när vi spelade pingis – han har kvar sin vinnarskalle. Vilken otrolig talang han är!

Efter matchen kramades de i mixade zonen.

– Du var ju så jäkla liten då, säger ”Bäckis till Nylander.

– Jag slog dig i alla fall på pingis, kontrar Nylander och går därifrån.

– Han slår mig INTE på pingis, avslutar Bäckström.

Sex poäng för nya superkedjan

Totalt gjorde kedjan sex poäng och Nicklas Bäckström gjorde slut på den långa måltorkan i numerärt överläge – elva raka utan mål – med sitt 4–2-mål. Nylander svarade för två mål och en assist, Bäckström för ett mål och en assist och Lindberg för en assist.

Onödiga utvisningar

I mitten av första perioden dog det svenska spelet, ersattes av en rad onödiga utvisningar, och fick inte nytt liv förrän Nylander drog i gång i slutet av andra perioden.

Men sedan föll det platt till marken igen.

Henrik Lundqvist fick släppa två puckar förbi sig i tredje perioden – från Morten Madsen, Karlskrona, och Markus Lauridsen, Leksand.

– Det var kul att spela men det var svårt med ytorna, ovant, säger Ludnqvist till SVT Sport.

Tre Kronor ligger trea i gruppen efter USA och Ryssland och kan, vid seger över Slovakien i sista gruppspelsmatchen, som bäst bli tvåa.

Fakta: Så spelas VM

Gruppindelning, grupp A (Köln): Ryssland, USA, Sverige, Slovakien, Tyskland, Lettland, Danmark, Italien.

Grupp B (Paris): Kanada, Finland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Norge, Frankrike, Slovenien.

Sveriges matcher:

Ryssland 1–2 e str, Tyskland 7–2, USA 3–4, Lettland 2–0, Italien 8–1, Danmark 4–2, tisdag: Slovakien (12.15).

Slutspelet, kvartsfinaler (Köln/Paris), 18/5 (16.15 och 20.15).

Semifinaler (Köln), 20/5 (15.15 och 19.15).

Medaljmatcher (Köln), 21/5: Bronsmatch (16.15), final (20.45).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet