Historiskt första VM-guld till Småkronorna

Det satt väldigt långt inne, men Småkronorna är världsmästare på hemmais i Örnsköldsvik. Det är Sveriges första VM-guld på U18-nivå och stor hjälte blev Lucas Raymond då han avgjorde till 4-3 i förlängning efter två mål under ordinarie speltid.

– Det är helt magiskt att få göra det på hemmaplan, säger han till SVT Sport.

Sverige tog ledningen i den första perioden genom en enorm soloprestation av Frölundas Lucas Raymond och i den första perioden var Småkronorna det bättre laget.

– Det är helt enormt, hur gör han ens, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

småkronorna

Man fyllde också på med 2-0 fem minuter in i den andra perioden då Simon Holmström snappade upp pucken och stänkte in den från vänster.

Efter det tog Ryssland över och den ryska stjärnan Vasili Podkolzin gjorde sitt första mål för turneringen då han tog sig in framför mål.

Sveriges back Philip Broberg hade ändå ett skott på insidan av stolpen med tre minuter kvar av andra, men den gången var inte marginalerna på Småkronornas sida.

Matchen gick sedan till den avslutande perioden och då satte Rodion Amirov in kvitteringen direkt efter nedsläpp.

Med under hälften av perioden kvar pressade Ryssland på och då kom också 3-2 genom Maxim Groshev.

Men Sverige svarade direkt då Djurgårdens Alexander Holtz spelade fram Raymond snyggt till 3-3.

Med bara ett fåtal minuter kvar granskade domarna ett potentiellt mål för Ryssland, men man kom fram till att den svenska målvakten Hugo Alnefelt fick ut benskyddet och räddade.

– Jag var helt säker på att den inte var inne, säger målvaktshjälten.

Matchen gick sedan till förlängning och där sköt Raymond in avgörandet för Sverige efter knappa sex minuter.

– Det blir inte mycket bättre än det här. Det är ett extremt hårt jobb av grabbarna och med lite tålamod blev det guld. Det är mäktigt, säger Alnefelt.

Rekord av Jack Hughes

Bronset gick till USA som slog Kanada med 5-2 i bronsmatchen. I den drabbningen stod supertalangen Jack Hughes för ett mål och två assist och därmed har han gjort 32 poäng på 14 matcher i två olika U18-VM.

Det är ett nytt rekord, ett poäng mer än den tidigare rekordinnehavaren Alexander Ovetjkin.