Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damkronorna kan framöver få spela mot amerikanska college-lag. Foto: Bildbyrån

Damkronorna vill spela mot amerikanska lag: ”Viktig pusselbit”

Uppdaterad
Publicerad

För att ta nästa steg i sin utveckling vill Damkronorna nu ställas mot transatlantiskt motstånd oftare. Det är också något som man i det svenska ishockeyförbundet jobbar på.

– Det är en viktig pusselbit för oss framöver, säger förbundskapten Ulf Lundberg till SVT Sport.

Kanada och USA dominerar ishockeyn på damsidan totalt. De andra nationerna försöker närma sig dem och för Damkronorna ska fler matcher mot lag från de länderna vara ett steg på vägen.

– Vi behöver spela mer mot transatlantiskt motstånd. Förbundet jobbar med att få till det. De bästa college-lagen håller hög klass. Jag hoppas verkligen att det går att lösa, säger förbundskapten Ulf Lundberg och berättar att det redan pågår diskussioner:

Damkronorna

– Flera av de absolut bästa lagen där är väldigt intresserade. Till exempel Ohio State där vi har Peter Elander (tidigare förbundskapten) som assisterande coach. Där har vi en naturlig koppling.

Varför är det viktigt att möta transatlantiskt motstånd?

– I stället för att ställas mot Kanada eller USA i en kvartsfinal så behöver vi ha erfarenhet av att spela den typen av tajta matcher. I synnerhet på liten rink i hög intensitet. Det är så man lär sig, av att spela de matcherna. Det går inte att tänka sig till eller att titta på video, säger Lundberg.

Nästa vecka spelar Damkronorna en femnationsturnering i Tyskland. Det är den sista turneringen inför VM i Kanada i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet